Передплата 2024 ВЗ

На відновлення руїн Високого замку – 500 тисяч!

  • 05.02.2016, 10:00
  • 3 243

Реставраційних робіт не проводили тридцять років.

На відновлення руїн Високого замку – 500 тисяч!
На відновлення руїн Високого замку – 500 тисяч!

Цього року одну з туристичних візитних карток Львова — Високий замок — буде відновлено. На реставрацію руїн Високого замку з міської скарбниці виділять 500 тисяч гривень. Експерти та чиновники кажуть, що цієї суми замало. Потрібно щонайменше 700 тисяч гривень. Та якщо гроші є у бюджетній стрічці — можна буде ще додавати певні суми до загального реставраційного кошторису.

Бюджетного кошторису (500 тисяч гривень) вистачить лише на консервацію стіни замку. У проекті передбачено виготовлення макета із зовнішнім виглядом історичного замку.

Як розповіла “ВЗ” начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, буде відновлено руїни фортеці. Руїни — не найкращий “лук” для туристів. “Камені випадають зі стіни. Дирекція парку «Високий замок» нам сказала, що їх розкрадають, - продовжує розмову чиновниця. - Реставраційні роботи на Високому замку не проводили тридцять років. Зараз руїни замку виглядають, як гнилий зуб, який стирчить. Люди приходять туди на екскурсію і не розуміють, а де саме замок. Торік ми замовили проектну документацію на реставраційні роботи стіни. Проектна документація майже готова, її двічі розглядали на засіданні реставраційної ради. До обговорення було запрошено громадських активістів”.

Громадські організації не з усім погодилися. Вважають за необхідне відбудувати частину стіни на Високому замку. Та реставратори проти. Вони вважають, що це треба законсервувати, щоб не продовжувалося руйнуватися.

З досьє «ВЗ»

Цього року на реставрацію архітектурних пам’яток в історичній частині Львова виділено з бюд­жету розвитку 46,5 мільйона гривень. За цю суму доведуть до ладу п’ятдесят об’єктів. Зокрема, нове життя отримають 13 балконів в історичних будівлях. Фасади будівлі театру імені Марії Заньковецької відремонтують за мільйон гривень. Фасад та дах Музею Пінзеля, збудованого у ХVII столітті, - 2 млн. 100 тис. грн. На відновлення пам’яток архітектури Національного лісотехнічного університету — 20 млн. грн. Капітальний ремонт площі Митної обійдеться у 6 млн. 78 тис. грн., реставрація даху будівлі на вулиці Університетській, 1, — 2 млн. грн. У реставрацію будинку страхового товариства «Дністер» вкладуть 2 млн. грн.

Схожі новини