Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рада ратифікувала "примусове ліцензування"

  • 03.02.2016, 14:18
  • 871

Народні депутати ухвалили Закон «Про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС», який передбачає у випадках надзвичайних ситуацій виготовляти лікарські засоби, які є об'єктом авторського права, без згоди власника права.

За відповідне рішення проголосував 231 народний обранець, повідомляє Укрінформ.

Як зазначила під час виступу з трибуни ВР заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська, даний Протокол передбачає у випадку, коли власник авторського права на ті чи інші лікарські засоби не дає згоди на їх виробництво та використання, виготовляти такі ліки без такої згоди, якщо існує надзвичайна ситуація, зокрема епідемія. За її словами, це є механізмом примусового ліцензування.

Вона також додала, що положення Протоколу дозволять здійснювати експорт фармацевтичної продукції, виготовленої з використанням механізму примусового ліцензування, до країн, які або взагалі не мають власних потужностей, або у фармацевтичному секторі яких наявних потужностей недостатньо для задоволення власних потреб охорони здоров'я.

"Прийнявши закон, світова та вітчизняна системи охорони здоров'я отримують додаткові інструменти для боротьби з небезпечними хворобами і виникнуть додаткові можливості для наших виробників, ми зможемо формувати наш імідж як надійний, прогнозований і торгівельний партнер у Світовій організації торгівлі", - наголосила урядовець.

Схожі новини