Передплата 2024 «Добра кухня»

Freedom House: "2015 рік став найгіршим за десятиліття за рівнем свободи у світі"

  • 27.01.2016, 10:58
  • 1 055

Неурядова організація Freedom House назвала 2015 рік найгіршим за останнє десятиліття за рівнем свободи у світі, у тому числі в анексованому Росією Криму.

За даними правозахисників, рівень несвободи зріс у 72 країнах, кращою стала ситуація у 43 країнах, передає "Крим.Реалії".

Як стверджують автори звіту, «страх перед соціальними заворушеннями» спонукає владу в Росії, Китаї та «інші авторитарні режими розправлятися з інакомисленням».

Freedom House також відзначає, що Кримський півострів, який силовим способом було анексовано Росією у 2014 році, переживає «драматичні невдачі» у питанні дотримання демократичних норм.

Директор з досліджень Freedom House Дженніфер Данем вказує, що російська «влада» у Криму далі придушує інакомислення, у тому числі шляхом відключення незалежних засобів інформації та обмеження можливостей представників громадянського суспільства, особливо представників кримських татар.

Вона додала, що багато противників російської окупації Криму були арештовані або вигнані.

За словами Данем, Україна «зберегла демократичні завоювання», досягнуті після повалення у 2014 році президента Віктора Януковича, але подальший прогрес у 2015 році гальмував збройний конфлікт на Донбасі між українськими військами і підтримуваними Росією сепаратистами, суперечки з приводу децентралізації і протистояння серед провідних політичних діячів і олігархів країни.

Загальне зниження рівня свободи у світі міжнародна правозахисна організація Freedom House відзначає вже у 10-му річному звіті поспіль.

Схожі новини