Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світовий банк різко знизив прогноз цін на нафту

  • 26.01.2016, 17:48
  • 1 158

Світовий банк знизив прогноз за цінами на нафту в 2016 році з $51 до $37 за барель.

До кінця року ціни можуть зрости, хоча залишаються ризики подальшого зниження.

Світовий банк знизив прогноз за середньою ціною на нафту марки Brent в 2016 році на 27%, з $51 до $37 за барель, йдеться у звіті, випущеному у вівторок, 26 січня. Новий прогноз відображає зміни, які відбулися в попиті і пропозиції з жовтня, коли був зроблений попередній прогноз, пише РБК.

Серед факторів, які вплинули на зниження, аналітики Світового банку на чолі з Джоном Баффом називають більш швидке, ніж очікувалося, надходження на ринок іранської нафти, стійкість американських виробників, які урізали витрати і підвищили ефективність, а також теплу зиму і слабкі перспективи зростання основних економік. Зростання економік, що розвиваються, сповільнилося до 7,6% в 2010 році до 3,6% в 2015 році, йдеться в останньому квартальному звіті Світового банку про перспективи світового зростання економіки, випущеному 7 січня. Зростання найбільшої групи країн, що розвиваються, — БРІК — сповільнилося з 9 до 4%, відображаючи уповільнення економіки Китаю, слабкий розвиток в Південній Африці і рецесію в Росії та Бразилії.

«Ціни на нафту впали на 47% в 2015 році, і ми чекаємо, що вони впадуть ще на 27% у 2016 році. Незважаючи на це, вони поступово відновляться з поточних низьких рівнів», — йдеться в огляді. Причин для відновлення декілька: по-перше, різке падіння ціни на нафту до початку 2016 року не відображає фундаментальних змін на ринку і, ймовірно, буде відіграно. По-друге, видобуток дорогої нафти буде приносити все більші збитки і змусить виробників знизити обсяги видобутку. Нарешті, попит на нафту має трохи зміцніти завдяки зростанню світової економіки, зауважують експерти Світового банку.

Схожі новини