Передплата 2024 ВЗ

Конфлікт через храми між УПЦ КП та УПЦ МП вийшов на міжнародний рівень

  • 26.01.2016, 13:47
  • 4 084

Представники Київського патріархату попросили патріарха Константинопольського Варфоломія надіслати до України комісію. 

Конфлікт через храми між УПЦ КП та УПЦ МП вийшов на міжнародний рівень
Конфлікт через храми між УПЦ КП та УПЦ МП вийшов на міжнародний рівень

Синод УПЦ КП висловив обурення виступом патріарха РПЦ Кирила про ситуацію в Україні на зібранні Помісних Православних Церков у Швейцарії, назвавши його тенденційним, необ’єктивним, наповненим посиланнями на неіснуючі або однобоко чи спотворено висвітлені факти. Про таке рішення Синоду повідомили сьогодні, 26 січня.

В УПЦ КП наголосили, виступ вводить в оману учасників зібранняу щодо реальної ситуації в Україні, в тому числі у питанні переходу громад Московського Патріархату до Київського Патріархату.

«Тому цей виступ, як публічне виголошення неправди і введення інших в оману, є недостойний сану архиєрея, носієм якого є Кирил (Гундяєв), та посади Предстоятеля РПЦ, яку він обіймає», — йдеться в ухвалі Синоду УПЦ КП.

Окрім того, в заяві пояснили поведінку Кирил тим, що він перебуває у залежності від державної влади Росії. Також в УПЦ КП зазначили, що керівництво УПЦ МП категорично відкидає будь-які пропозиції діалогу, виступаючи лише з ультимативними вимогами та ігноруючи реальне бажання власних парафіян вийти з-під юрисдикції.

Синод УПЦ КП просить Вселенського Патріарха Варфоломія надіслати в Україну авторитетну церковну комісію для дослідження справи і подальшої доповіді Помісним Православним Церквам. Водночас там наголосили, що представники Московського Патріархату не мають входити до складу такої комісії через те, що є стороною конфлікту.

Патріарх Російської православної церкви натякнув, що Москва припинить будь-яку співпрацю з Константинопольською православною церквою, якщо УПЦ Київського патріархату отримає канонічний статус.

Таку заяву він зробив на зборах глав православних церков в Швейцарії 22 січня 2016 року, пише LB.ua.

"Страшно уявити, що було б, якщо б ці бандити отримали канонічну легалізацію і влилися в наше середовище!", - заявив Кирило.

Він також обурився діями деяких ієрархів Константинопольського патріархату, які, відвідуючи Україну, висловлюють свою підтримку УПЦ КП нібито від імені Константинопольського патріарха і тим самим "сіють спокусу" серед українських віруючих і духовенства. Одночасно він подякував деяким помісним церквам - Олександрійській, Антиохійській, Єрусалимськоій, Сербській, Болгарській, Польській - за підтримку позиції Москви.

Джерело: РІСУ

Схожі новини