Передплата 2024 «Добрий господар»

Чорний квадрат Малевича 100 років провисів догори ногами

  • 01.01.2016, 19:59
  • 1 817

Сьогодні 1 січня 2015 "Чорний квадрат" відзначає віковий ювілей свого створення.

Картина, написана Малевичем в 1915 році, залишається, найбільш обговорюваною в російському живописі. "Чорний квадрат" складно назвати чорним і квадратом. Сторони чотирикутника не паралельні одна одній. А темний колір це результат змішування різних фарб, серед яких не було чорної.

Найперший "Квадрат", що зберігається в Третьяковській галереї, був створений Малевичем в 1915 році і показаний в грудні на знаменитій виставці "0, 10". "Чотирикутник", як тоді називалася робота, висів на покуті, представляючи собою "Супрематичну ікону".

У Державній Третьяковській галереї 18 листопада журналістам розповіли про результати музейних досліджень "Чорного квадрата" Малевича.

У результаті рентгенофлуоресцентного та інфрачервоного аналізу, роботи з мікроскопом та інших сучасних досліджень було виявлено 6 раніше невідомих фактів:

1. Під шаром "Чорного квадрата" опинилися дві композиція Малевича. Перша з них відноситься до кубофутуристичного періоду творчості Малевіча. Рентген розкрив чіткі межі між формами (художник робив попередні малюнки); картина була завершена, фарба висохла і на ній вже утворилися власні кракелюри. Невідомими залишаються кольори фарб, які використовував Малевич. За словами дослідників видно помаранчеву, рожеву та зелену. Поверх цієї картини Малевич почав писати другу, яскраві кольори якої - синій, жовтий, рожевий, зелений - що світяться через кракелюри "квадрату".

2. Виходячи з описаної передісторії полотна стало зрозуміліше, як Малевич почав писати третій твір - власне "Чорний квадрат": це сталося, коли його чимось не влаштувала попередня композиція.

3. Створюючи "Квадрат", Малевич використовував і чорну і білу фарбу особливого складу.

4. На "Квадраті" розгледіли мазки різних видів: горизонтальні, вертикальні, діагональні, навіть закруглені.

5. На білому фоні є відбитки пальців, знайомі по інших картинах Малевича.

6. Дослідники прочитали напис, що вважалася втраченою. Раніше мистецтвознавці думали, що це підпис Малевича, розташований під барвистим шаром. Насправді він був створений чорним олівцем вже поверх висохлої білої фарби на "Чорному квадраті", але стерлася (або її стерли). І написано там: "Битва негрів вночі". Почерк майже безсумнівно належить Малевичу. Напис доходить до середини картини і його видно без мікроскопу. Шукати його необхідно зверху: весь цей час "Чорний квадрат" висів догори ногами. Загадковий надпис - це відсилання до найвідомішої картині француза Альфонса Алле (1854-1905). Його робота, написана в 1880-х роках, являє собою повністю чорний прямокутник (майже квадрат), чорнота якого мотивована назвою: "Битва негрів в печері пізно вночі". Незабаром після "негрів" він написав абсолютно білу картину "Перше причастя хлоротично-блідих дівчат у сніжну пору ", а потім - "Апоплексичних кардиналів, які збирають помідори на березі Червоного моря", червоного кольору.

Джерело: gazeta.ua

Схожі новини