Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Польщі вирішили демонтувати останній барельєф Сталіну

  • 21.12.2015, 19:28
  • 954

Зображення диктатора розташоване на вході до радянського кладовища у містечку Цибінка.

Польський Інститут національної пам’яті висловився за демонтаж останнього барельєфу Йосифа Сталіна на території країни. Про це представники установи повідомили видання «Rzeczpospolita».

Зображення диктатора розташоване на вході до радянського кладовища у містечку Цибінка (Любуське воєводство). Там поховано близько 12 тисяч бійців, що загинули на шляху до Берліна. Стіна навколо даного цвинтаря прикрашена 18-ма барельєфами, які змальовують радянську армію. Один із низ — велика плита із зображенням Сталіна. Саме її планують демонтувати.

Працівники Інституту національної пам’яті підкреслюють, що подібні пам’ятники використовувались для нагадування кому насправді належить влада в Польщі.

«Швидше за все, це єдине місце в Польщі, де ще є зображення Сталіна. Його не потрібно знищувати, лише демонтувати і відвезти до музею», - говорить співробітник інституту Анджей Завистовський.

Адам Сівек, начальник відділу Національної ради по захисту пам'яті боротьби і мучеництва, визнав в інтерв'ю «Rzeczpospolita», що в даній справі консультуватися з росіянами ніхто не буде. Але про демонтаж посольство буде проінформоване, додає Сівек.

Дипломатичне представництво РФ у Варшаві заявило, що в Польщі здійснюється осквернення кладовищ і меморіалів радянських солдатів.

Схожі новини