Передплата 2024 «Добра кухня»

Мартиненко кинув виклик Льовочкіну

  • 01.12.2015, 12:44
  • 1 590

Микола Мартиненко, аби довести свою невинуватість, склав із себе депутатські повноваження. Черга – за депутатами Опоблоку

Микола Мартиненко оголосив про складання з себе депутатських повноважень. У такий спосіб один із лідерів "Народного фронту" відповів на звинувачення нардепа від БПП Сергія Лещенка. За словами Мартиненка, він готовий довести свою непричетність до інкримінованих йому злочинів. "Я не буду ховатися за депутатським мандатом і доведу не лише свою невинуватість, а й заангажованість тих, хто мене звинувачує", - заявив він.

Відтепер м’яч у так званій "справі Мартиненка" опинився на половині поля Генеральної прокуратури. Відомству Віктора Шокіна нині нічого не заважає розслідувати факти, про які упродовж останніх двох років публічно говорив Сергій Лещенко. Один із них — начебто отримання Миколою Мартиненком хабара у розмірі $30 млн. від компанії Skoda. За словами Лещенка, за цим фактом швейцарські правоохоронці навіть порушили кримінальне провадження. Сам Мартиненко неодноразово говорив про те, що жодних претензій до нього швейцарці не мають, а усі факти, про які говорить депутат від БПП, — спроба його дискредитувати і дестабілізувати ситуацію в Україні.

Микола Мартиненко був і залишається однією із наближених до Арсенія Яценюка осіб. Інформаційні удари по ньому - це удари і по нинішньому прем’єр-міністру. Це добре розуміє і Мартиненко, і Яценюк. Щось подібне відбувалося в українській політиці і у вересні 2005 року. Тоді голова Секретаріату президента Олександр Зінченко звинуватив Мартиненка у корупції. Утім, жодних доказів цього він не надав, в тому числі — і в суді. Як результат — Мартиненко стягнув через суд з Зінченка 1 гривню у якості компенсації за наклеп.

Від подальших дій української прокуратури у цій справі залежить не лише репутація Миколи Мартиненка, а й загалом президентської команди. Лещенко і Шокін — соратники нинішнього глави держави. Бо якщо факти щодо Мартиненка, про які упродовж останнього року говорить Сергій Лещенко, не будуть доведені Генеральною прокуратурою, тоді виходить, що хтось свідомо говорив неправду і вводив в оману суспільство. У іншому випадку — Мартиненко буде відповідати перед українським судом.

Одначе у всій цій історії важливо інше. Депутатські повноваження склав той, хто був долучений до Євромайдану. А колишні лідери Партії регіонів Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Євген Бакулін і надалі залишаться в стінах українського парламенту. От і цікаво: після відходу з Верховної Ради Миколи Мартиненка чи дійдуть до них руки Феміди і того ж таки Сергія Лещенка? Чи буде проводити Генеральна прокуратура щодо не внесеного до декларації будинку Віктора Шокіна чи двох квартир Каська? А президентська команда готова поставити незручні запитання Ігореві Кононенку чи менеджерові «Юри Єнакієвського» Олегу Недаві. Бо якщо бути принциповим, то до кінця. Справедливість є і за неї варто боротись. Врешті-решт, якщо ті ж льовочкіни-бойки не відчувають за собою вини, вони так само могли б вчинити — зняти з себе депутатську недоторканність.

Джерело: Еспресо. tv

Схожі новини