Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США запевняють, що російський літак таки порушив авіапростір Туреччини

  • 01.12.2015, 11:38
  • 1 086

Літак російських ВПС порушив авіаційний простір Туреччини минулого вівторка та не відповідав на численні попередження.

Про це під час брифінгу у Вашингтоні сказала директор Офісу зв’язків із пресою Державного департаменту США Елізабет Трюдо, передає Укрінформ.

«Наявна інформація включно із доказами від турецької сторони та нашими власними джерелами вказує, що російський літак порушив авіапростір Туреччини. Нам також відомо, що турки кілька разів попереджали російських пілотів про порушення, але не отримали відповіді», - сказала Трюдо.

Водночас вона не відповіла на запитання про те, над територією якої країни був уражений літак.

Трюдо наголосила, що США підтримують право Туреччини на самозахист, але закликають до деескалації ситуації.

«Ми підтримуємо право Туреччини на захист власної території та авіапростору. Втім, важливо, щоб росіяни та турки обговорили цей інцидент між собою та погодили заходи щодо деескалації ситуації», - зазначила директор Офісу зв’язків із пресою Держдепу.

Трюдо додала, що США та НАТО мають серйозні побоювання щодо російських вторгнень у турецький авіапростір, додавши при цьому, що РФ не повідомила США про виліт свого військового літака СУ-24, який був пізніше збитий.

«Ми не координуємо операції із РФ. У меморандумі про взаєморозуміння немає згадок про необхідність цього», - підсумувала Трюдо.

Вона також закликала Росію до тіснішої координації та співпраці у питанні здійснення бойових вильотів та боротьбі з терористами ІДІЛ.

«Варто спробувати зробити крок (до посилення координації — ред.). Якщо наші цілі співпадають та якщо Росія віддана боротьбі проти ІДІЛ, то ми матимемо цю розмову», - підсумувала директор Офісу зв’язків із пресою Держдепу.

Схожі новини