Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Держдеп США різко відреагував на закриття в Росії фондів Сороса

  • 01.12.2015, 09:32
  • 707

За словами Марка Тонера, так дії є кроком до ізоляції громадянського суспільства в РФ.

Держдепартамент США висловив стурбованість щодо рішення російської влади визнати фонди «Відкрите суспільство» і «Сприяння», засновані американським фінансистом і благодійником Джорджем Соросом «небажаними організаціями» в Росії. Про це йдеться в заяві офіційного представника американського зовнішньополітичного відомства Марка Тонера, розміщеній в понеділок, 30 листопада, на сайті Держдепу.

Як наголошується в документі, «визнання фонду «Відкрите суспільство» та Інституту «Відкрите суспільство» фонду «Сприяння» так званими «небажаними організаціями» ще більше обмежить діяльність громадянського суспільства в Росії на благо російського народу». «Ця дія є ще одним прикладом зростаючого придушення російським урядом незалежних голосів і свідомим кроком до подальшої ізоляції російського народу від решти світу», — упевнений Марк Тонер.

Він також вказав, що США з глибоким занепокоєнням фіксують в Росії зростаючі «обмеження щодо незалежних ЗМІ, громадянського суспільства, членів груп меншин, і тих, хто прагне, щоб їх голос почули в уряді».

«Росіяни, як і інші народи, заслуговують відкритого ринку ідей, прозорого і підзвітного правління, рівності всіх перед законом і можливості реалізовувати свої права, не побоюючись відплати. Ми закликаємо уряд Росії виконувати свої міжнародні зобов'язання, поважаючи свободу думок, мирних зборів і об'єднань, а також верховенства закону», — зазначено в заяві офіційного представника Держдепартаменту.

Як повідомлялося, у Росії заборонили діяльність Фонду Сороса, оскільки він нібито «становить загрозу основам конституційному ладу Російської Федерації і безпеці держави».

Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини