Передплата 2024 ВЗ

Замасковані пропагандисти Кремля працювали "під крилом" міністерства Стеця

  • 30.11.2015, 13:25
  • 951

Підконтрольна Порошенку компанія перерахувала фірмі батька підозрюваного у співпраці з терористами понад 100 тисяч гривень.

Чи варто дивуватися, що російська пропаганда зайшла так далеко за лінію розмежування, коли її активні прихильники, не криючись, працюють просто у Києві. Розслідування ТСН виявило цілий спрут замаскованих пропагандистів Кремля буквально "під крилом" Міністерства інформаційної політики. Того самого, що й було створене саме для боротьби з агітпромом наших північних сусідів.

Як пояснюють це у самому міністерстві і хто з відомих українських політиків фінансує інформаційних бійців Кремля, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Осіннім вечором на Хрещатику в Києві прокремлівський блогер Анатолій Шарій розбирав сюжети ТСН — шукав пропаганду в новинах. Тільки вдумайтеся: прокремлівський блогер, на великому екрані, в центрі Києва. За кілька кварталів від Адміністрації президента прихильники "руського міра" влаштували справжню інформаційну атаку. І ніхто їм не завадив: ані поліція, ані спецслужби, ані спеціально створене міністерство.

А трохи раніше ті самі "ребята из медиалюстрации" нагородили ведучу ТСН премією фашиста Йозефа Геббельса — 100-відсоткова кремлівська термінологія.

Звичайно, це не збіг. А підступна інформаційна диверсія. ТСН провела власне розслідування. І тепер знає, хто за цим стоїть, хто надав нападникам прикриття, та найголовніше — як кремлівські пропагандисти пробралися в українське міністерство, яке повинно протидіяти таким атакам.

Виставу кремлівських інформботів на Хрещатику влаштував керівник фейкової премії — Дмитро Василець. Він — журналіст "17 каналу", дуже лояльного до терористів ЗМІ з незрозумілими фінансовими джерелами.

В YouTube з'явився канал "Правильное ТВ". Він започаткований нібито на противагу українському телебаченню. По суті ж — звичайна російська пропаганда, але є одне "але". Цей канал з вихваляннями терористів був створений в Україні її громадянином, уже знайомим нам Дмитром Васильцем.

Його ресурс рекламує "Херсонську народну республіку", Антимайдан. Щоб ні в кого не було сумнівів — реквізити банківської картки Дмитра Васильця, який збирає гроші на фінансування свого каналу "Правильное ТВ". Адреса телеканалу — Київ, Мішина, 39. І телефон Васильця. За цією адресою розташована фірма, де працює Василець. У період Революції гідності на сторінці "АнтимайданБеркут" збирали допомогу бійцям "Беркуту" і привозили її саме за адресою фірми Васильця.

ТСН у ході розслідування виявила те, що шокувало. Вінницька продовольча компанія "Поділля", яка належить президенту України Петру Порошенку, мала фінансові стосунки з родиною Васильця. Зокрема, заплатила понад 100 тисяч гривень ПП Василець, фірмі його батька Дмитра Васильця. Послуги рідкісні — визначення рівня шуму та віброзахисту промислових димарів. Куди пішли кошти, не відомо. Хочеться вірити, що не на фейкову премію українським журналістам.

Ще один медіалюстратор — Павло Тисевич. "Правильное ТВ" Василець створив разом з ним. Поруч з реквізитами Васильця — реквізити картки "Сбербанку" Тисевича. На сторінці "ВКонтакті" вони висять досі. Тисевич теж член так званої медіалюстрації, яка роздає кремлівські премії українським журналістам. У медіалюстрацію його делегувала всеукраїнська профспілка спортивних тренерів та спортсменів у Чернігові. Профспілку очолює Андрій Кужельний, колишній впливовий регіонал. Під час Євромайдану Кужельного звинувачували в тому, що він приводив на проєвропейські мітинги боксерів-тітушок.

Також до медіалюстрації входить Євген Тімонін, який не приховує своїх антиукраїнських позицій. У 2014-му Тімонін розмістив оголошення для встановлення серверів в офісі того самого "Правильного ТВ". В середині 2014 року Тімоніна викрили як пропутінського бота.

Але далі — більше. Про те, що "п'ята колона" сидить у Києві, працює проти України і видає незрозумілі премії, ми знали. Але коли почали копати далі, аж раптом СБУ активізується і затримує керівника медіалюстрації Дмитра Васильця та Євгена Тімоніна. Обох підозрюють у підтримці терористів.

"Двоє громадян України, які займаються ІТ-технологіями, 2014 року їздили до Донецька, де, за нашою інформацією, допомагали налагодити ефір каналу терористів "Новоросія ТВ", — пояснила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Проте любитель "ДНР", автор кремлівської агітки на Хрещатику та організатор премії Геббельса, заперечує свою провину.

"Справа має політичне забарвлення за рахунок моєї діяльності, як правозахисника, бо прямих або непрямих доказів не було надано", — говорить підозрюваний у співпраці з терористами Дмитро Василець.

Отже Дмитро Василець та Євген Тімонін, за даними СБУ, ще й дали старт "Новоросії ТВ".

Та ТСН "відкопала" ще дивнішу інформацію — прихвосні терористів вхожі до Міністерства інформаційної політики України, яке очолює Юрій Стець. Це міністерство, нагадаємо, створили, аби протистояти російській пропаганді, але за рік — ніяких резонансних перемог. А тепер, ще й скандал з воїнами Кремля у його стінах.

Вражаюча річ — шестеро членів прокремлівської медіалюстрації — Дмитро Василець, Євген Тімонін, Павло Тисевич, Єкатерина Василець, Євгеній Клюєв та Дмитро Тодоров — входять до складу громадської ради Міністерства інформаційної політики України. Цікаво, що вони представляють профспілки, які дивним чином зареєстровані за однією адресою, на одному поверсі в Чернігові. Сестра Васильця Катерина в медіалюстрації представляє профспілку танцюристів і хореографів, а ще, щоб ви розуміли, путінські премії українським журналістам вручають представники профспілок інвалідів, спортсменів-інструкторів, автомобільного транспорту та бухгалтерського обліку.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець на запитання, чи перевіряє відомство тих людей, які входять у громадську раду, відповів, що "ні, бо це порушення закону. Будь-яке міністерство, будь-який орган влади, в тому числі це стосується комітетів Верховної Ради, не має права втручатися ні у формування громадської ради, ні у визначення керівництва громадської ради".

"Стець, коли робив вступне слово, сказав, що ми тут, за нашими можливостями, перевірили, і за нашими відомостями, ніхто від ФСБ, дослівно, ніхто від ФСБ сюди не зайшов", — згадує член громадської ради при Міністерстві інформаційної політики Сергій Антоненко.

Те, що Стець мав вплив на формування громадської ради свого міністерства антипропаганди, — довести не важко. Для формування ради було скликано ініціативну групу, в яку входив сам Стець, його заступник Артем Біденко, радник колишнього голови СБУ Маркіян Лубківський. І всі вони пропустили в такий важливий орган "п'яту колону".

У п'ятницю на засіданні громадської ради Міністерства інформаційної політики підозрюваних Васильця та Тимоніна виключили з її лав. ТСН, звісно ж, попросила коментар у присутнього заступника міністра Стеця Артема Біденка. Його реакція була недостойна — він банально втік. Ось SMS Біденка раднику Стеця: "Я втік від "Плюсів". Їм інтерв'ю не давати. Сиджу схований на шостому поверсі".

Заступник міністра Біденко збрехав і побоявся відповісти, як сепаратисти потрапили в міністерство та хто за це відповість, що за фінансові зв'язки у родини затриманого СБУ пропагадиста з фірмою президента, що зроблено, аби Україна перестала програвати на інформфронті, а отже і в гібридній війні.

І така бездіяльність і брехня — скрізь. Міністр інформаційної політики не може визнати власну помилку, Схід буквально окупований російськими ЗМІ, "сіра зона" позбавлена української альтернативи, поплічники терористів спокійно транслюють ролики на Хрещатику в Києві.

Схожі новини