Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Кривому Розі пройшло масове віче проти фальсифікацій на виборах

  • 29.11.2015, 13:29
  • 3 875

На народному вічі у Кривому Розі прийнято рішення про створення Ради представників громади та Громадської варти.

У Кривому Розі пройшло масове віче проти фальсифікацій на виборах
У Кривому Розі пройшло масове віче проти фальсифікацій на виборах

Учасники віча ухвалили низку рішень, з пропозиціями про прийняття яких до присутніх звернувся народний депутат Єгор Соболєв.

Зокрема, учасники віча проголосували за створення Ради представників громади Кривого Рогу.

Соболєв повідомив, що утворена Рада буде працювати на першому поверсі в приміщенні Криворізької міськради. Тут же, за словами нардепа, працюватиме й Антикорупційна комісія, куди, він закликав, належить повідомляти про факти фальсифікацій, корупції, розграбування комунального майна.

Пропозицію про створення Громадської варти учасники віча підтримали одноголосно, після чого Соболєв звернувся до чоловіків-криворіжців з проханням підійти до коменданта наметового табору і записуватися в графік несення чергування, щоб забезпечити збереження комунального майна, що знаходиться в будівлі міськради.

Наступне рішення стосувалося комунальних медіа. Вони, на переконання Соболєва, повинні збалансовано, з усіх точок зору висвітлювати події в Кривому Розі.

Нардеп також нагадав, що наступної неділі о 12-й годині на площі Козака Рога також збереться віче.

«Щонеділі о 12.00 ми будемо збиратися тут на віче, домовлятися, радитися, як іти до перемоги», - сказав Соболєв.

У мерії Кривого Рогу активісти організували раду представників громади.

Про це повідомив народний депутат з "Самопомочі" Єгор Соболєв.

"У мерії організували раду представників громади, яка має зібрати від городян інформацію та підготувати план їхнього вирішення. Там же ж йде запис в громадську варту, яка має забезпечити безперешкодний допуск городян в приміщення, які утримуються на їхні податки. КП "Муніципальна гвардія", яка за ці ж податки городян найнята Вілкулом і городян же ж штовхає, вигнали", - написав він у Фейсбук.

"Утворено громадську антикорупційну комісію, яку організовує мій помічник. Завдання - викрити багатомільярдні крадіжки, які відбуваються в місті і для прикриття яких таким як Ахметов потрібні такі як Вілкул. Всі ці дії ухвалили багатотисячні збори жителів Кривого Рогу, які не побачили за тиждень ефективного захисту нинішньою владою своєї боротьби за свободу", - додав він.

У поліціїї припускають, що міськрада Кривого Рогу може бути замінована.

За словами начальника поліції Кривого Рогу Валерія Лютого, у одного з мітингувальників, який увійшов до міськради, виявлено вибуховий пристрій.

Нардепи, журналісти і мітингувальники виходять. Перевірку на наявність вибухового пристрою проводитимуть бійці батальйону «Донбас».

Саперна група з собакою вже проводить огляд будівлі і кабінетів міського виконкому.

Мітингувальники прорвалися в будівлю міськради, в результаті чого сталися сутички зі співробітниками поліції.

Зараз мітингувальники знаходяться в холі будівлі, між ними і поліцейськими зав'язалася словесна перепалка.

"Депутати і представники громадськості вирішують питання створення в будівлі міської ради, Громадської ради, про яке говорили напередодні і домовилися, що вона буде працювати разом з поліцією і буде патрулювати місто. Поки в холі міської ради все спокійно, але ближче до виходу відбуваються суперечки з людьми, які хочуть потрапити всередину", - повідомляє телеканал.

Народний депутат Володимир Парасюк, який знаходиться в будівлі міськради, закликав поліцейських пропустити решту активістів в міськраду.

У Кривому Розі на Дніпропетровщині у неділю триває віче проти результатів виборів міського голови.

Сьогодні розглядатимуть, чи були виконані висунуті минулого тижня вимоги протестувальників, а саме:

— призначення ЦВК в новому складі;

— скасування рішення ЦВК про призначення Юрія Вілкула мером Кривого Рогу;

— розпуск МВК Кривого Рогу.

За великим рахунком, жодна із цих вимог не була виконана. Тож на сьогоднішньому мітингу вирішуватимуть, що робити далі.

«Ми очікуємо, що сьогодні влада таки зверне на нас увагу. Сподіваємося, що у Верховній Раді буде створено комісію, яка доведе розгляд результатів цих виборів до кінця, та перерахують голоси. Це не складний процес, хоча ніхто поки на ці прохання не реагує», — розповів один із активістів, який сьогодні прийшов на віче.

За офіційними даними за підсумками місцевих виборів, у Кривому Розі мером переобрали чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула. За нього, за даними ЦВК, проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога — 49,79%. Різниця між кандидатами — 752 голоси.

21 листопада Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Милобога. Згодом Дніпропетровський окружний апеляційний суд відхилив і його апеляцію.

У понеділок, 30 листопада, в Кривому Розі почне роботу тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з перевірки порушень у другому турі на виборах мера Кривого Рогу.

Джерело: Укрінформ, Телеканал новин "24", 112 Україна, 0564.

Схожі новини