Передплата 2024 ВЗ

У Маріуполі член дільничної комісії намагався винести бюлетені з будівлі ТВК

  • 30.11.2015, 08:41
  • 3 901

Порушення помітив спостерігач, який повідомив представників ТВК.

Член однієї з дільничних виборчих комісій в Маріуполі намагався винести виборчу документацію з приміщення ТВК. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

«Сьогодні, 30 листопада, близько 6:40 член ДВК №142254 хотів винести виборчу документацію своєї дільничної комісії з приміщення Жовтневої районної ТВК. Спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА помітив, що цей чоловік прямує до виходу, почав фіксувати інцидент на відео, повідомив представників ТВК. Порушення було припинено», — йдеться у повідомленні.

Джерело: Тиждень.ua

На виборах мера Маріуполя лідирує самовисуванець Бойченко

За результатами обробки 40% голосів, на виборах мера Маріуполя лідирує Вадим Бойченко.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на організацію "Електронна демократія".

Згідно із оприлюдненими на сайті організації даними після обробки 40% голосів, на виборах мера Маріуполя (Донецька область) лідирує самовисуванець Вадим Бойченко.

Підрахунок провели на основі фотокопій протоколів із мокрими печатками станом на 8:00 30 листопада. Із підрахованих бюлетенів випливає, що Вадим Бойченко набрав 72,6% голосів, тоді як Юрій Тернавський отримав 8,9%.

На виборах у міськраду, згідно із підрахунками "Електронної демократії", лідирує "Опоблок", отримавши 62,5%. "Сила Людей" набрала 8,9%, "Наш край" - 5,0% "БПП "Солідарність" - 5,0% і УКРОП - 3,2%.

Жебрівський не визнав екзит-пол у Маріуполі

За його словами, Researching&branding group проводить екзит-поли на користь політичної сили.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський назвав "спробою деморалізувати людей" дані екзит-полу Researching&branding group, які прогнозують перемогу на виборах мера Маріуполя Вадима Бойченка.

"Ми фіксували таких інтерв'юерів, які ставили лише близько імені конкретного кандидата та політичної сили галочку. Громадські активісти їх розігнали", - сказав Жебрівський.

Губернатор Донеччини заявив, що жодна організація, яка заслуговує довіри, екзит-пол на вчорашніх виборах не проводила.

Джерело: "112.ua"

ЦВК назвав явку виборців на момент закриття дільниць у Маріуполі та Красноармійську

Станом на момент закриття дільниць (20:00) явка виборців у Маріуполі та Красноармійську склала 36,49% і 37,58% відповідно.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія.

Всього у виборах взяли участь 142 643 виборців на 250 дільницях для проведення виборів.

Загальний відсоток виборців, які отримали бюлетені для голосування, становить 36,66%.

Місцеві вибори в Маріуполі і Красноармійську завершилися, дані екзит-полу

Перемогу на виборах мера у Маріуполі здобув Вадим Бойченко, більшість у міськраді - партія "Опозиційний блок".

Такі дані екзит-полу, який проводила компанія Research & Branding Group.

На виборах до міської ради Маріуполя перемагає "Опозиційний блок" — за депутатів від цієї партії проголосували 66,5% виборців. До міськради проходить також партія "Сила людей", яка набрала 10,5% голосів. Найближчі до прохідного бар'єру були УКРОП, "Батьківщина" та "Самопоміч" - в них від 3,1 до 3,5% голосів.

Вибори мера виграв Вадим Бойченко, який набрав 71,7% голосів. Його найближчий опонент Максим Бородін отримав підтримку 9,5% виборців. Вибірка склала 2000 респондентів, які були опитані на 40 виборчих дільницях.

О 20:00 в Красноармійську і Маріуполі закрилися всі виборчі дільниці і завершилося голосування.

Явка виборців у Маріуполі станом на 18.00 становить 34,6%, у Красноармійську - 34,58 %.

Про це повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії.

Таким чином, у Маріуполі вже проголосували 114 тис. 519 виборців, у Красноармійську - 20 тис. 370 виборців.

ОПОРА не помітила грубих порушень в Маріуполі та Красноармійську.

З 12 до 16 години 29 листопада в Маріуполі та Красноармійську не зафіксовано випадків фотографування виборчих бюлетенів, спроб видачі виборчих бюлетенів без пред'явлення паспорта чи незаконного вкидання виборчих бюлетенів.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

"З 12 до 16 години 29 листопада в Маріуполі та Красноармійську не зафіксовано випадків фотографування виборчих бюлетенів, спроб видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення паспорта чи незаконного вкидання виборчих бюлетенів. Натомість на 1% дільниць Маріуполя здійснювалися спроби порушення таємниці голосування (насамперед, голосування поза кабінкою)", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, незначні процедурні порушення виявлені спостерігачами на 12,8% виборчих дільниць Маріуполя та 5,6% - Красноармійська. Кількість відповідних порушень у Маріуполі в цей період була дещо вищою, ніж показник у межах країни під час голосування 25 жовтня (11% дільниць України).

Голосування на місцевих виборах в Маріуполі і Красноармійську проходить майже ідеально, і ніяких скарг до ЦВК не надходило.

Про це сьогодні під час брифінгу заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

В ОПОРІ розповіли, як голосують у Маріуполі та Красноармійську станом на 16:00.

Усі 250 виборчих дільниць у двох містах Донеччини відкриті та працюють у штатному режимі.

Згідно з даними Громадянської мережі ОПОРА, явка виборців у Маріуполі (29,24%) та Красноармійську (30,23%) станом на 16:00 є нижчою за за всеукраїнську під час першого туру голосування 25 жовтня (36,2%), однак вищою за показник повторного голосування 15 листопада (26,28%).

Окремі члени Маріупольської виборчої комісії планували зірвати проведення в місті повторних виборів.

Про це розповів журналістам під час прес-конференції очільник Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Вчора ми спостерігали агонію антиукраїнських, антидержавних сил, які зірвали голосування у Маріуполі 25 жовтня і продовжують виношувати плани зриву сьогоднішніх виборів. Вже очевидно, що їх плани щодо зриву голосування 29 листопада складалися з двох компонентів», - зазначив Охендовський.

Станом на 14 годину явка виборців у Маріуполі становила 25,25%, у Красноармійську - 23,62%.

Про це розповів під час прес-конференції очільник Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Станом на 14 годину у Маріуполі з 330 тис. 900 виборців, які були в уточнених списках, проголосували 83 тис. 243 особи. Це - 25,25% від загальної кількості виборців. Водночас у Красноармійську із 58 тис. 221 особи станом на цей час проголосувало 13 тис. 914 виборців. Тобто 23,62% від усієї кількості виборців», - зазначив Охендовський.

У Красноармійську зник член однієї з виборчих комісій.

Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"У нас зник один член ТВК із Красноармійська. Шукаємо, знайти не можемо. Ну, там є побутові питання, і раніше таке було", — сказав Жебрівський.

Пізніше у Красноармійську знайшли таємничо зниклого члена виборчкому.

Він визначається, чи зможе брати участь у вечірньому засіданні комісії.

Таємничо зниклий член Червоноармійській ТВК Ярослав Калетник знайшовсяю. Про це повідомив на сторінці у Facebook глава Нацполіції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

«Члена комісії знайшли співробітники Красноармійської поліції. Причина банальна — посварився з дружиною і поринув у глибокий стан алкогольного сп'яніння. Наразі в будівлі поліції дає інтерв'ю журналістам. За його словами, «у всьому винна дружина», — написав Аброськін.

Спостерігачі заявляють, що у Маріуполі на місцевих виборах завищують явку.

Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

«Сьогодні, 29 листопада, станом на 12:00 на виборчій дільниці №142253 (за адресою м. Маріуполь, просп. Металургів, 75,) громадський спостерігач зафіксував явку виборців у кількості 385 осіб, а ДВК подала цифру до ЦВК 475 виборців. Таким чином, дані про кількість тих, хто проголосував за перші 4 години голосування, різниться майже у 100 осіб», - зазначається в повідомленні.

Спостерігач запевняє, що нікуди з моменту початку процесу голосування з приміщення для голосування не виходив. На його думку, похибка у даних може бути в межах 5 осіб. Мовляв, така суттєва різниця у кількості тих, хто встиг проголосувати на зазначеній дільниці, викликає сумніви у чесності проведення виборів.

ОПОРА оприлюднила дані про явку виборців у Маріуполі та Красноармійську станом на 12.00.

Явка виборців у Маріуполі (15.0%) та Красноармійську (15,2%) станом на 12.00 є нижчою ніж всеукраїнська під час першого туру голосування 25 жовтня (18,5%), однак вища за показник повторного голосування 15 листопада (12,6%).

В ОПОРі також нагадали, що громадські спостерігачі на дільницях Маріуполя користуються ручними лічильниками для обрахунку кількості виборців, що прийшли на виборчі дільниці.

Ситуація в день проведення місцевих виборів в Маріуполі і Красноармійську спокійна і знаходиться під контролем правоохоронців.

Про це у Facebook повідомив радник глави Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

"Зараз, ситуація в містах абсолютно спокійна і знаходиться під повним контролем правоохоронців. На вулицях працюють посилені патрулі спецпідрозділів Національної поліції і Нацгвардії… В рамках проведення контртерористичних заходів продовжують працювати оперативні служби поліції і СБУ. Всі виборчі дільниці відкрилися, вибори проходять у штатному режимі", - зазначив Шкіряк.

За його словами, на виборах в Маріуполі і Красноармійську грубих порушень не зафіксовано. Явка виборців залишається низькою.

Також, у Маріуполі п'яний виборець намагався винести бюлетень за межі виборчої дільниці.

Станом на 11-у годину явка виборців на місцевих виборах у Маріуполі становить близько 1%.

Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

“Явка дуже низька. Десь півгодини тому було близько 1% явки. Як правило, у нас зранку йдуть пенсіонери на виборчі дільниці”, — сказав він.

Станом на 11:00 у Красноармійську проголосувало приблизно 10% виборців.

В основному поки йдуть голосувати люди старшого віку. Говорять, що в цьому все ж бачать шанс на подолання негараздів суспільства: корупції, безкарності чиновників тощо.

«Йдемо голосувати, аби встановити чесність і справедливість. Аби не було корупції. Аби чиновники не наживалися на простих людях. Аби пенсіонеру не доводилося виживати на мізерні гроші», — пояснила мешканка Красноармійська Тетяна Петрівна.

У Маріуполі на двох виборчих дільницях зникло світло.

Голова ТВК звернулася до місцевої влади з проханням в максимально короткі терміни відновити електропостачання.

Про це повідомила голова маріупольської ТВК Тетяна Недавня. За її словами, немає світла на виборчих дільницях №№ 342 і 343.

У Красноармійську журналістам відмовляли в реєстрації на виборах.

У Красноармійську на виборчій дільниці № 141074 кільком журналістам відмовили в реєстрації.

Члени комісії посилалися на те, що нібито за законом необхідно було зареєструватися до 8:00 ранку сьогоднішнього дня. Після того, як журналісти Громадського ТБ Донбасу, яким також було відмовлено, почали наполягати на реєстрації, члени комісії з'ясували, що таке правило стосується тільки спостерігачів.

Згодом журналістів таки зареєстрували.

«Вийшло непорозуміння», - сказали в дільничній комісії і попросили «не заважати» виборчому процесу.

Згідно з повідомленням поліції, до Маріуполя на запрошення депутата однієї з партій прибула група осіб у камуфляжі.

На блокпосту в районі аеропорту працівники поліції зупинили автобус з молодими людьми у камуфльованій форми, які приїхали до Маріуполя з інших областей на запрошення однієї з кандидатів у депутати міської ради. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національної поліції України.

Наразі чоловіки пройшли перевірку та безперешкодно проїхали у місто.

«Правоохоронці наголошують, що будь які спроби дестабілізувати обстановку у місті негайно припинятимуться. На охорону громадського правопорядку задіяні більше тисячі співробітників поліції. Маріуполь патрулюють більше 30 груп швидкого реагування із залученням бійців спецпідрозділів поліції та бронетехніки», - йдеться у повідомленні.

Пізніше у соціальні мережі Фейсбук начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін повідомив, що це представники самооборони Запоріжжя.

"Різні політсили запрошують до міста прихильників для підтримки. Близько 9.00 у Маріуполь прибули 20 представників самооборони Запоріжжя. На блок-постах пройшли перевірку документів, що засвідчують особи, на даний момент в'їхали на територію міста.... Ситуація під контролем, усі заходи безпеки зроблено, перешкод для волевиявлення громадян - немає. На вулицях Донеччини спокійно", - написав керівник обласної поліції.

На місцевих виборах, що проходять сьогодні в Маріуполі, спостерігачі зафіксували перші порушення.

Як повідомляється на сайті громадянської мережі ОПОРА, на двох дільницях контрольні листи були вкинуті у скриньки для голосування без печаток.

На дільниці №142406 контрольні листи комісія вкинула в урни без печатки. Ті урни, в які виборці вже встигли опустити свої бюлетені, були опечатані. За рішенням членів комісії, голосування в ці урни більше не буде проводитися. В урни, які на момент виявлення помилки були порожніми, комісія опустила новий, правильно заповнений контрольний лист. Голосування на дільниці триває.

На інший дільниці, №142384 контрольні листи також були вкинуті без печатки, тому голова комісії запанікувала і закрила ділянку, щоб вирішити це питання.

Крім того, на двох дільницях №142416 і №142415, які знаходяться в одному приміщенні, кандидат у депутати Маріупольської міськради від ВО "Батьківщина" Галина Однорог власноруч розвішувала автобіографії.

Представники однієї з комісій викликали міліцію, зафіксували цей факт і зняли агітматеріали.

Також, у ЦВК відзвітували про перебіг голосування в Красноармійську та Маріуполі.

"Надзвичайних подій, які могли б перешкоджати проведенню голосування на виборчих дільницях, не зафіксовано", - йдеться в повідомленні.

У неділю, 29 листопада, всі 250 виборчих дільниць (213 - у Маріуполі, 37 - в Красноармійську) відкриті і працюють у штатному режимі. Про це повідомила прес-служба Центральної виборчої комісії.

Органи ведення Державного реєстру виборців у цих містах вчасно подали в Центральну виборчу комісію відомості про відкриття зазначених виборчих дільниць і початок голосування на них.

Сьогодні, в неділю, 29 листопада, жителі Маріуполя і Красноармійська обиратимуть депутатів міської ради.

25 жовтня в частину виборчих дільниць доставили бюлетені, що містили помилки, а в деякі дільниці вони взагалі не надійшли. У зв'язку з цим голосування так і не провели.

Після зриву виборів у Маріуполі та Краматорську 25 листопада, Верховна Рада ухвалила закон, яким призначила вибори в цих містах на 29 листопада.

У суботу Маріупольська міська виборча комісія зібралася на засідання, але не змогла затвердити порядок денний через пропозицію визнати порядок виготовлення і передачі виборчих бюлетенів для проведення виборів у місті таким, що не відповідає закону.

Тож засідання ТВК було зірвано.

Також раніше повідомлялося, що ЦВК достроково припинила повноваження трьох членів Маріупольського міськвиборчкому.

Про порядок під час виборів у Маріуполі та Красноармійську дбатимуть 2 тис. правоохоронців.

Джерело: Gazeta.ua, Тиждень.ua, УНІАН, Телеканалу новин "24", "112 Україна", Еспресо.TV, Укрінформ.

Схожі новини