Передплата 2024 «Добрий господар»

Зубожіння росіян призвело до найбільшого за 20 років падіння торгівлі

  • 27.11.2015, 15:25
  • 650

У жовтні 2015 року роздрібні продажі скоротилися в річному численні відразу на 11,7%, що стало найгіршим результатом за останні 20 років. На роздрібну торгівлю продовжує тиснути падіння доходів населення.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російське РБК.

Триваюче скорочення реальних доходів росіян (у жовтні реальна зарплата середнього працівника зменшилася на 10,9%) чинить все більш негативний вплив на роздрібну торгівлю і ряд галузей промисловості, випливає з опублікованого Мінекономрозвитку моніторингу поточної ситуації в економіці за підсумками січня-жовтня 2015 року.

У МЕР відзначили, що стиснення споживчого попиту і все більш активний перехід населення на ощадну модель поведінки призвели до різкого падіння обороту роздрібної торгівлі. За підсумками жовтня він скоротився в річному численні одразу на 11,7%, що стало найгіршим результатом за останні 20 років. При цьому продаж непродовольчих товарів, на яких люди економлять в першу чергу, знизилися одразу на 12,5%.

Відмова все більшого числа росіян від покупки товарів "не першої необхідності" тягне за собою скорочення обсягів виробництва в найбільш залежних від споживчого попиту галузях промисловості. Так, наприклад, виробництво пальто в Росії скоротилося на 18%, трикотажу - на 19,3%, костюмів - на 19,8%. У цілому за січень-жовтень 2015 обсяги виробництва одягу в Росії скоротилися в річному численні на 22,6%.

"Падіння даного виробництва практично на чверть обсягу, виробленого за відповідний період 2014 року, обумовлене тим фактором, що одяг, що відноситься до середньоцінової категорії, практично весь шиється з імпортних тканин, вартість яких значно зросла через зростання курсу долара", - наголошується в звіті МЕР.

Особливе занепокоєння МЕР викликає скорочення виробництва бавовняних, лляних і вовняних тканин, у звіті йдеться навіть про "побоюванні за неповернення до колишнього рівня виробництва". При цьому особливо підкреслюється повна залежність російської текстильної промисловості від імпортної бавовни, закупівлі якої за перші дев'ять місяців 2015 через зростання цін скоротилися майже на третину.

Схожа динаміка спостерігається і у взуттєвій промисловості, за січень-жовтень 2015 виробництво взуття в Росії зменшилася на 16,3%.

Схожі новини