Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна готова постачати Туреччині зерно замість РФ

  • 27.11.2015, 13:25
  • 650

Україна готова збільшити поставки зерна в Туреччину в разі припинення поставок з боку російських трейдерів.

Про це заявив агентству "Інтерфакс-Україна" президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

"Якщо Росія припиняє поставляти, то традиційним постачальником туди є Україна. Нам є що туди везти. Не тільки пшеницю й кукурудзу, але і соняшникову олію", - сказав він.

За словами провідного експерта зернового ринку агентства "УкрАгроКонсалт" Єлизавети Малишко, Туреччина дуже вимоглива до якості зернових і зазвичай купує невеликі партії на 3-10 тис. тонн.

"За чотири місяці 2015-2016 маркетингового року Україна поставила в Туреччину 0,4 тисячі тонн кукурудзи і 105 тисяч тонн пшениці, в цілому за 2014-2015 рік наші поставки в цю країну становили по зерну 329 тисяч тонн, але збільшити їх цього року не проблема", - сказала вона.

За даними керівника аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, за 2014-2015 маркетинговий рік Росія поставила до Туреччини 5,5 млн тонн зернових, що становить 18% російського експорту зерна.

"Українська пшениця може частково зайняти нішу, яка звільняється. Якість нашого продовольчого зерна на високому рівні, тому в разі такої необхідності, думаю, наші трейдери швидко зорієнтуються", - додала експерт.

За її словами, Туреччина також є найбільшим експортером російської соняшникової олії. У разі припинення постачань українські компанії також наростять її поставки. Урожай соняшнику цього року в Україні високий — близько 11 млн тонн.

Схожі новини