Передплата 2024 ВЗ

Піст — не мета, а засіб очиститися від гріха

  • 28.11.2015, 10:00
  • 1 411

28 листопада починається Різдвяний піст.

28 листопада починається Різдвяний піст, який ще назвають Пилипівкою, бо він починається наступного дня після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Різдвяний піст — останній багатоденний піст року. Він триває сорок днів і закінчується 7 січня.

Для чого встановлено Пилипівку і чому його треба дотримуватися (на цей час припадає багато свят), журналіст “ВЗ” попросила розповісти настоятеля церкви Святого Миколая, отця Степана Цихуляка.

- Як Різдво, так і Великдень - це найважливіші свята для християн, - каже отець Степан. - Різвяний піст — радісний, бо Христос народився, закінчилася влада диявола. Мене не раз запитують: для чого цей піст, якщо ми гучно відзначаємо Миколая, Андрія чи Анни, а на Новий рік всі п’ють-гуляють... На думку Єдиного Ватиканського Собору, найстрогіший і найважливіший піст — Великодній. А всі решта вважаються додатковими, тобто менш строгими. У Різдвяному пості є певні речі, які Церква дозволяє. Блаженнійший кардинал Любомир Гузар радився зі священиками і прийняв рішення, щоб дозволити 1 січня зустріти Новий рік. Не напередодні, 31 грудня, з обіду починати проводжати старий рік, а саме з настанням нової доби на один день відмінити піст. Люди все одно будуть веселитися, танцювати. Щоб не грішили, тому і дозволили.

У піст людина мусить постити, але ж піст не лише у їжі полягає. У нас вважають: якщо людина не їсть м’яса і кинула на час посту вживати алкогольні напої і курити, - значить, дотрималася посту. Піст — не мета, а засіб очиститися від гріха. Без молитви і покаяння піст стає лише дієтою. Не можна сваритися і гніватися, обманювати і на когось наговорювати, проклинати. Мета посту — допомогти людям стати добрішими. Кажу парафіянам: “Не головне відмовитися у піст від шматка ковбаси, головне — не їсти одне одного”. Треба пробачити застарілу образу і примиритися з тим, хто вас образив, стриматися і не наговорити комусь чогось недоброго. Перебороти себе і не очорнити колегу, приділити більше уваги батькам. Такими маленькими кроками треба пройти шлях посту.

Схожі новини