Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені вивели москітів-мутантів, які зупинять малярію

  • 26.11.2015, 15:44
  • 740

У лабораторії Каліфорнійського університету вдалося вивести генетично модифікованих комарів, які не здатні поширювати малярію.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Guardian.

Фахівці провели дослідження на москітах Anopheles stephensi, що мешкають в Індії. За допомогою методу Crispr вчені відредагували ген комах. За словами генетиків, коли москіти розмножувалися, їхнє потомство наслідувало ген стійкості. Дослідники вважають, що з часом такі москіти можуть замінити комах-носіїв захворювання.

Близько 3,2 мільярда людей (майже половина населення Землі) схильні до ризику малярії. Різні засоби від комах і препарати допомагають боротися з цим захворюванням. Однак воно все одно вбиває близько 580 тис осіб на рік.

Ген, який кодує антитіла, що вбиває паразитів, успадковували майже 100% потомства москітів. Він передавався через 3 покоління. Дослідники сподіваються, що їм вдасться змінити ДНК інших видів москітів. Також деякі вчені намагаються зробити цих комах безплідними, щоб ті вимерли. Але повне усунення москітів може мати страшні наслідки.

Щоправда, дослідники зазначають, що для успішного використання цієї методики потрібно ще провести низку польових досліджень.

Схожі новини