Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кабмін пропонує Раді скасувати трудові книжки

  • 26.11.2015, 13:28
  • 692

В Україні пропонується скасувати трудові книжки, запровадивши натомість облік трудової діяльності працівників в електронній формі.

Про це йдеться у поданому урядом проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків", зареєстрованого у парламенті під №3507, передає Укрінформ.

Згідно із запропонованою в законопроекті новою редакцією статті 48 Кодексу законів про працю України, "облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування".

Порядок ведення обліку трудової діяльності працівників в електронній формі встановлюється Кабінетом міністрів.

Після звільнення працівника (стаття 47 КЗпП) пропонується йому вручати замість трудової книжки копію наказу про звільнення: "Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення провести з працівником розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, видати копію наказу про звільнення".

Відомості про заохочення працівників також не будуть фіксувати у трудовій книжці. "Заохочення працівникам оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці", - сказано у законопроекті.

Загалом низку змін пропонується внести до 18 законів. Зокрема, змінами до статті 24 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страховий стаж для призначення пенсій підтверджуватиметься за даними Державного реєстру застрахованих осіб, а за періоди до його впровадження (до 1 липня 2000 року) - "у порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, а також даних, включених на підставі документів, передбачених законодавством, до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування".

Передбачається також, що пільговий стаж за періоди після 1 липня 2016 року для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років підтверджуватиметься за даними державного реєстру застрахованих осіб і "виданими роботодавцем документами про умови праці та тривалість роботи".

На думку розробників закону, скасування трудових книжок дозволить підприємцям зекономити кошти на їх адміністрування та зробить більш легким процес наймання та звільнення працівників.

Загальний економічний ефект для бізнесу внаслідок скасування трудових книжок очікується у розмірі 500 млн грн.

Схожі новини