Передплата 2024 «Добра кухня»

Бєлковський: "Знищенням російського Су-24 Ердоган вирішує дві задачі"

  • 26.11.2015, 13:04
  • 822

Російський політолог, соціолог і публіцист Станіслав Бєлковський побачив зв'язок між знищенням літака Су-24 і небажанням президента Туреччини допустити сухопутну операцію Росії в Сирії.

Таку думку він висловив в ефірі "Эхо Москвы", передає Укрінформ.

"Логіка Ердогана зводиться до того, що, по-перше, не можна допустити сухопутної операції Росії в Сирії, і не можна допустити альянсу Росія-НАТО щодо дій у Сирії. Думаю, що аварія, знищення російського літака Су і було спрямовано на вирішення цих двох завдань", - вважає Бєлковський.

Він нагадав про дію конвенції Монтре 1936 року про протоки Босфор і Дарданелли, яка дозволяє Туреччині заборонити будь-який військовий транзит через протоки в ситуації, коли цей транзит загрожує військовим інтересам країни.

"Цілком можливо, що Туреччина і провокує таку ситуацію. І якщо протоки будуть закриті для російських військових суден, це зробить сухопутну операцію в Сирії логістично якщо не неможливою, то вельми важкою", - вважає політолог.

Аналізуючи логіку Туреччини, Бєлковський провів паралель між Ердоганом і Путіним.

"Звичайно, є суб'єктивна логіка, пов'язана з тим, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вважає себе загалом, фігурою планетарного значення, і в цьому сенсі він схожий на Володимира Путіна, вони психологічно еволюціонували однаково, хоча генезис їх принципово різний - Ердоган прийшов до влади з опозиції, із в'язниці, а Путін - як наступник свого попередника", - зазначив він.

Схожі новини