Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Яресько: "Борги по іпотеці можуть скоротити для 37 тисяч родин"

  • 26.11.2015, 08:00
  • 755

Міністр фінансів України Наталія Яресько презентувала пакет законопроектів, які, як розраховують в уряді, дозволять вирішити проблеми із боргами за валютними іпотечними позиками.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на українську службу ВВС.

Якщо ці закони ухвалять, можна буде реструктурувати валютні кредити на суму у понад 20 млрд грн для понад 37 тисяч родин, каже Яресько.

Цей пакет складається із проектів Закону "Про фінансову реструктуризацію" та "Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)", які були розроблені мінфіном спільно з Національним банком України та Незалежною Асоціацією Банків України.

Міністр фінансів нагадала, що нині в Україні діє мораторій на відчуження нерухомого майна, якщо воно є єдиним житлом позичальника.

"Проте це є тимчасовий захід, який не вирішує проблеми, а лише заморожує", - заявила Наталія Яресько на засіданні уряду.

Аби "розморозити" і вирішити проблему уряд пропонує механізм комплексного підходу до валютних іпотечних позичок, які обернулися для багатьох боржників непідйомним тягарем через девальвацію гривні, а для банків - серйозною проблемою неповернення кредитів.

За словами міністра фінансів, уряд запропонує реструктурувати валютні кредити лише тим українцям, "які брали їх на придбання єдиного власного житла та які, як наслідок, можуть залишитися без помешкання".

Зокрема, уряд пропонує реструктуризацію кредитів, загальна сума заборгованості по яких на 1 січня 2015 року не перевищувала 25 млн грн, а також:

- переведення залишку кредиту у гривневий еквівалент за курсом НБУ на день реструктуризації

- трирічна фіксація відсоткової ставки на рівні, за якого отримувалася позика

- списання 25% боргу позичальникам, які брали валютні кредити на покупку єдиного житла або землі для будівництва такого житла

- списання 50% боргу позичальникам, які брали кредит на покупку соціального житла (квартири до 60 м кв або будинки до 120 м кв)

- списання 70% боргу інвалідам, учасникам АТО, багатодітним родинам.

Міністр фінансів твердить, що урядові пропозиції узгоджені з НБУ та не повинні зашкодити банківській системі.

Уряд розраховує подати ці законопроекти на розгляд Верховної Ради вже наступного тижня.

Схожі новини