Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Укрнафта" визнає борг 9 млрд грн і просить Яценюка допомогти

  • 25.11.2015, 20:28
  • 947

 Про це йдеться в листі Роллінса на адресу прем'єр-міністра України від 23 листопада 2015 року, копію якого має РБК-Україна.

Згідно з документом, "Укрнафта" визнає загальний борг у розмірі 9,381 млрд грн, проте повідомляє, що компанія не має в своєму розпорядженні оборотними коштами для його погашення.

Таким чином, глава правління компанії пропонує кілька рішень конкретної проблеми, а також питань, що стосуються подальшого розвитку компанії. Зокрема, погашення НАК "Нафтогаз України" боргу за 11,4 млрд куб. м природного газу, переданого "Укрнафтою" в газо-транспортну систему України в 2006-2013 роках.

На переконання Роллінса, ці заходи можуть бути використані для поповнення обігових коштів компанії і погашення боргів. Справедливою ціною цього газу, на думку керівника компанії, може бути 4518 грн/тис. кубометрів (за весь газ - 51,5 млрд грн). Разом з тим відзначається, що у випадку, якщо між сторонами не буде досягнуто домовленості про рівні середньої ціни, за якою повинна вираховувати вартість газу, то пропонується залучити експерта міжнародного рівня для відповідної оцінки вартості та/або методології такої оцінки. При цьому виплатити борг НАКу пропонується протягом 7 років.

Крім цього, пропонується укладення нового договору щодо реструктуризації боргу з Державною службою фіскальної ГФС.

У свою чергу "Укрнафта" готова взяти на себе зобов'язання щодо укладення довгострокових договорів на продаж, або договорів на переробку давальницької сировини сирої нафти на ринкових умовах.

Відповідну пропозицію було складено і на адресу Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби і ПАТ "НАК "Нафтогаз України".

Схожі новини