Передплата 2024 ВЗ

Кабінет Міністрів затвердив Національний план дій з енергоефективності до 2020 року

  • 25.11.2015, 17:47
  • 742

У середу, 25 листопада, Кабінет Міністрів затвердив проект розпорядження "Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року". Документ дозволить запровадити європейську практику планування та прогнозування розвитку енергетики, реалізації політики підвищення енергоефективності, повідомили у прес-службі уряду.

Згідно з планом, передбачено досягнення у 2020 році національної індикативної мети щодо енергозбереження у розмірі 9% від середнього показника кінцевого внутрішнього енергоспоживання за період протягом 2005-2009 рр., що становить 6,5 млн. тонн нафтового еквіваленту. Крім того, Національний план дій визначає проміжну мету - у 2017 році скоротити енергоспоживання в розмірі 5%.

Досягти цих показників планується шляхом реалізації заходів у чотирьох основних секторах кінцевого споживання енергії. Перший - побутовий сектор, у якому очікується найбільший ефект. Далі сектор послуг, до якого входить енергоспоживання бюджетних установ, а також у промисловості та транспорті.

Серед основних заходів: інвестицій в термомодернізацію житлових будівель та будівництво енергоефективних споруд; адаптація стандартів палива та технологій його використання до європейських; запровадження сертифікації енергетичної ефективності будівель; встановлення мінімальних вимог до енергоефективності будівель та обладнання, забезпечення функціонування системи енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення. Також забезпечення 100-відсоткового комерційного обліку споживання газу, теплової енергії та води і впровадження рахунків про оплату спожитої енергії з інформаційно-аналітичними даними щодо динаміки обсягів споживання енергії та комунальних послуг та ряд інших.

Загалом прийняття Національного плану - це послідовне запровадження урядом європейських підходів до реалізації державної політики у сфері енергоефективності.

Документ розроблявся спільно з європейськими та вітчизняними фахівцями.

Схожі новини