Передплата 2024 ВЗ

Коли батареї холодні, музи не мовчать!

  • 12.11.2015, 10:00
  • 902

До 2016 року у Львівському палаці мистецтв встановлять сучасну котельню на альтернативному паливі, а наразі рятуються електричними обігрівачами.

У вівторок, 10 листопада, у Львівському палаці мистецтв відкрився традиційний Міжнародний Осінній Салон «Високий Замок». Але у цій публікації — не про високе мистецтво, а про... «приземлені» комунальні послуги. «У Палаці мистецтв холодно! Опалення відключили... Мало того, що мерзнуть працівники, то ще й картини можуть зіпсуватися...», - повідомили «ВЗ» працівники цієї культурної установи.

«Картини не псуються, морозів ще не було, - пояснив «ВЗ» директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський. - Але ситуація невтішна. Бюджетні кошти у Палац мистецтв ніколи не надходили, ми завжди були на самоокупності, були змушені самостійно шукати кошти. Починаючи з 2014 року, рахунки за опалення почали зростати космічними темпами. Лише «абонплата» на місяць становила 24 тисячі гривень. Це стала сума, яку ми мали сплатити, — чи влітку, чи взимку - тільки за підключення до котельні. Крім того, сюди додавалася оплата згідно з нормами - 9 гігакалорій на добу. Якщо вартість однієї гігакалорії (ще за старими цінами) 1200 гривень, можете порахувати, скільки нам треба було сплачувати. Аби не заводити установу культури в борги, які ніхто не збирався за нас віддавати, ми на початку 2014 року змушені були відключитися від центрального опалення. Торішню зиму прожили без центрального опалення. Обігрівали приміщення електроприладами. Цього року назбирали коштів на проектно-кошторисну документацію для сучасної автономної котельні на альтернативному паливі (близько 180 тисяч грн.). Розробили цю документацію. Вартість проекту - 3 мільйони 600 тисяч гривень (за станом на грудень 2014 року). Зараз гроші, які економимо, бо не платимо тих скажених рахунків за тепло, використовуємо на купівлю необхідного для котельні обладнання. Помаленьку купуємо котел, розширювальні баки, різні фільтри. Проектно-кошторисна документація передбачає введення котельні в експлуатацію поступово, частинами. Цієї зими, на жаль, ще будемо обігріватися електроприладами. Подаємося на грант «Альтернативне опалення» Європейського банку реконструкції і розвитку, думаємо, що отримаємо ці кошти. Введемо котельню в експлуатацію у 2016 році».

- Пане Юрію, у Палаці мистецтв постійно проводять різні фестивалі, організатори яких орендують у вас приміщення. Вхідні квитки на ці фестивалі дорогі. Хіба ці кошти не окуповують витрат на опалення?

- На жаль, це єдина наша можливість отримувати гроші за послуги. Ці кошти йдуть власне на оплату електрики, опалення, поточні ремонти. За суми ми звітуємо — на рік отримуємо від оренди в середньому півтора мільйона гривень.

Схожі новини