Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ООН закликали розслідувати авіаудар по весіллю в Ємені

  • 09.10.2015, 10:35
  • 824

Авіаудар коаліції на чолі із Саудівською Аравією по весільному святкуванню в Ємені, в результаті якого загинули щонайменше 47 осіб, необхідно оперативно розслідувати.

З таким закликом виступив у четвер заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Брайен, повідомляє ТАСС.

У поширеній заяві він зізнався, що глибоко стурбований новинами про смерть цивільних осіб в результаті авіаудару коаліції по будинку в єменській провінції Дамар, в якому проходили весільні урочистості.

За даними МОЗ країни, внаслідок бомбардування загинули щонайменше 47 мирних жителів і 35 отримали поранення, в тому числі жінки і діти.

"Я закликаю провести оперативне, відкрите та неупереджене розслідування цього інциденту. Необхідно терміново забезпечити реальну відповідальність сторін конфлікту за свої дії, незалежно від того, країни це чи недержавні збройні групи, щоб надати значення зобов'язанням із захисту цивільних осіб у відповідності з міжнародним правом", - зазначив О'Брайен.

Він звернув увагу на те, що за перші сім місяців 2015 року від зброї вибухового типу дії в Ємені загинули або отримали поранення близько 4,5 тис. осіб.

"Це більше, ніж в будь-якій країні чи за будь-якої кризи за аналогічний період", - наголосив заступник генсека ООН.

За його словами, міжнародне гуманітарне право "чітко визначає відповідальність ворогуючих сторін за захист мирних жителів", а також вимагає від них прийняти всі можливі заходи для запобігання пошкодженню будинків або іншої цивільної інфраструктури.

Схожі новини