Передплата 2024 ВЗ

Турчинов: "Дії Росії загрожують ядерною катастрофою"

  • 08.10.2015, 16:24
  • 730

Масований ракетний удар, який завдала корабельна група Каспійської флотилії ЗС РФ по цілях на території Сирії, значно загострює ситуацію в зоні ведення бойових дій.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Він нагадав, що з акваторії Каспійського моря корабельною ударною групою Каспійської флотилії у складі сторожового корабля "Дагестан", флагману "Гепард", малих ракетних кораблів "Град Свіяжськ", "Углич" та "Великий Устюг" завдано масованого ракетного удару по цілях на території Сирії в провінціях Ракка, Ідліб, Алеппо.

"Всього здійснено 26 пусків крилатих ракет морського базування типу (КРМБ) 3М14 з універсального корабельного комплексу "Калібр-НК", - зазначив він, наголосивши, що вперше в історії ВМФ РФ застосували крилаті ракети морського базування 3М14 у бойовій обстановці.

"Раніше вони запускалися тільки під час випробувань та навчальних стрільб", - додав Турчинов.

За його словами, застосування ЗС РФ крилатих ракет для ураження об'єктів на території Сирії неможна пояснити військовою доцільністю, "тому що уражені цілі були в зоні досяжності російських літаків".

"Мета Москви - продемонструвати міжнародній спільноті рішучість та здатність російської армії застосовувати потужну ракетну зброю", - додав він і наголосив, що ці ракети здатні нести також ядерний боєзаряд.

"Зі звичайним зарядом ракета здатна влучити в ціль на дистанції понад 1,5 тис. км, з ядерним - понад 2600 км. Маса боєзаряду однієї ракети складає 400 кілограмів", - пояснив він.

На думку секретаря РНБО, використання подібної зброї створює надзвичайно небезпечний прецедент, "привчаючи міжнародне співтовариство до пасивного спостереження за бойовим застосуванням ракет, здатних нести ядерний боєзаряд".

"Такі дії РФ - реальний і дуже небезпечний крок у напрямку провокування глобального військового конфлікту з можливим використанням ядерної зброї", - сказав Турчинов.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини