Передплата 2024 ВЗ

Велика Британія розмістить війська в Прибалтиці для захисту від Росії

  • 08.10.2015, 09:49
  • 744

Велика Британія приєднається до планів Німеччини та США з розгортання на довгостроковій основі військ НАТО в Прибалтиці для стримування російської агресії і зміцнення східних кордонів альянсу.

Як пише Financial Times, про таке рішення міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон оголосить у четвер, 8 жовтня, на саміті міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, передає Еспресо.TV.

Тривалість розгортання військ буде необмеженою за часом, але на ротаційній основі. Таке формулювання дозволить США, Великій Британії та Німеччини уникнути звинувачень в порушенні угоди, укладеної з Росією після закінчення холодної війни, відзначає видання.

На сьогоднішньому саміті міністрів НАТО у Брюсселі Феллон повинен сказати міністрам оборони НАТО, що Велика Британія "віддана підтримці суверенітету демократичних держав Східної Європи", розповіло виданню джерело, знайоме з майбутньою промовою британського міністра.

"Ми вже розміщуємо літаки Королівських ВПС в Прибалтиці і забезпечуємо вирішальну підготовку українських Збройних сил", - наводить видання витримки й мови Феллона.

"Тепер у нас буде регулярна присутність військ на ротаційній основі в Балтії і Польщі", - планує сказати він.

Міністр оборони також планує розповісти деталі по розширенню програми навчання українських військових. В даний час 75 британських військових тренерів навчають в західній Україні 1 тис. 600 українських військових. У серпні Феллон оголошував про плани подвоїти обсяги цієї програми.

На сьогоднішньому саміті в Брюсселі міністри оборони країн НАТО обговорять наростаюче напруження від дій Росії в Сирії і подвоєння чисельності сил реагування альянсу.

Домовленість про створення сил швидкого реагування була досягнута на саміті НАТО в Уельсі у вересні 2014 року. Про переміни представники альянсу заговорили відразу після приєднання Криму до Росії.

У підсумку було прийнято рішення про створення сил швидкого реагування чисельністю 13 тис. чоловік. У лютому 2015 міністри оборони країн альянсу домовилися про збільшення їх чисельності до 30-40 тис. чоловік.

Командні центри сил швидкого реагування з невеликим штатом постійних співробітників планується розмістити в Латвії, Литві, Естонії, а також Польщі, Румунії та Болгарії. Крім того, у цих сил буде передова група чисельністю п`ять тис. осіб, що складається з військовослужбовців сухопутних військ за підтримки ВПС, ВМС і спецназу, яка зможе розвернутися протягом восьми годин.

Схожі новини