Передплата 2024 «Добрий господар»

Учитель-пенсіонер? Йди на контракт!

  • 08.10.2015, 10:12
  • 3 806

Однорічні контракти, які укладатимуть з вчителями пенсійного віку, подовжуватимуть у випадку необхідності.

Про це заявила перший заступник міністра освіти та науки України Інна Совсун.

«Якщо залишатимуться години, вільні ставки, потреба у додаткових викладачах, то контракт з учителями пенсійного віку щороку поновлюватимуть”, - зазначила Інна Совсун. Перший заступник міністра наголосила, що питання оновлення вчительського складу є актуальним, адже 20% викладачів у системі шкільної освіти — пенсійного віку.

“Можливо, такі зміни будуть прописані у майбутньому Законі “Про освіту”. Зараз це звучить голослівно і скороспішно. Нормативна база — чинний кодекс законів про працю України, цього питання не врегульовує, - пояснив “ВЗ” заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, завідувач відділу соціально-економічного захисту і заробітної плати Мар’ян Калин. - Доцільно ставити питання про нормальні пенсії педагогічним працівникам, а тоді поетапно розбиратися із контрактами. Як може таке бути, коли вчитель 40 років пропрацював в освіті і отримує мінімальну пенсію?! А його ще й звільняти хочуть. Навіть виходячи зі суто людських моральних цінностей, це неправильно. Якщо поголовно позвільняють усіх пенсіонерів, це обезголовить освітянські колективи. Молоді педагоги не матимуть звідки запозичувати досвіду”.

“Однорічні контракти — це правильне рішення, - вважає філолог, вчитель пенсійного віку з української мови та літератури Львівської СЗШ №35 Лариса Корнійчук. - Але не всі пенсіонери однакові. Так, погоджуюся, що є такі вчителі, методика викладання яких надто консервативна та не відповідає сучасним вимогам. Але є і вчителі, які можуть працювати нарівні з молодими, до того ж мають чималий запас досвіду та знань. Ці люди працюють результативно та віддано, учні справді до них горнуться. Водночас ці контракти мають залежати не від суб’єктивної думки директорів шкіл, а від рішення батьків і дітей. Розумний керівник справедливо оцінюватиме ситуацію. У халтурника вийде так, що ті вчителі-пенсіонери, які “у милості” в керівництва, не забувають про регулярні дарунки, але як педагоги не найкращі, поновлюватимуться на контракті. А незалежні, гідні вчителі — підуть... Ще одне питання — вчительська пенсія. У мене, до прикладу, чималий стаж викладання, та отримую лише 1300 гривень пенсії. Думаєте, якби мала хоч трохи більшу, не пішла б на заслужений відпочинок?! Ну неможливо вижити на такі гроші”.

Схожі новини