Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За рік борщ подорожчав учетверо!

  • 08.10.2015, 11:09
  • 1 029

Навіть у вересні, коли овочі традиційно дешевшають, ціни пішли вгору.

Приказка “дешевий, як борщ” — уже давно не актуальна. За рік овочі так званого борщового набору подорожчали приблизно в чотири рази, підрахували в “АПК-Інформ: овочі та фрукти”. Найбільше подорожчала капуста: порівняно з жовтнем минулого року, ціни на білокачанну зараз у 6,1 раза вищі. Однак експерти кажуть, що масовий збір урожаю капусти лише починається, тож ціни ще можуть впасти.

Майже в чотири рази подорожчала морква, у 3,5 раза — ріпчаста цибуля, у 2,7 раза — червоний буряк. Картопля подорожчала “всього” на 58,8% порівняно з цінами на такий самий період минулого року. Однак надалі ціни на картоплю зростатимуть. Через несприятливе для картоплі літо урожай зібрали гірший, багато бульб пошкоджені, а тому гірше зберігатимуться.

Гірший урожай цього року практично по всіх групах овочів, оскільки фермерам бракувало коштів на якісне насіння та засоби захисту рослин. Чимало агропідприємств скоротили посівні площі лише тому, що навесні їм не вистачало коштів на пально-мастильні матеріали та насіння. Через це у вересні вартість української плодоовочевої продукції зросла на 19%. Причому дорожчали не лише тепличні овочі, а й традиційні, які ростуть на відкритому ґрунті.

«Таке подорожчання — нетипове для вересня, — каже керівник проекту “АПК-Інформ: овочі та фрукти” Тетяна Гетьман. — Переважно саме у вересні ціни на плодовоочеву продукцію падають, оскільки аграрії саме збирають урожай традиційних овочів борщового набору і яблук. Зростання цін у вересні може означати або реальний дефіцит на продуктовому ринку, яке переросте у суттєве зростання цін у зимово-весняний період, або штучно роздуту паніку серед споживачів”.

Схожі новини