Передплата 2024 «Добрий господар»

США відмовилися фінансувати Молдову через прогресуючу корупцію

  • 06.10.2015, 18:04
  • 504

Аамериканськй дипломат наголосив також на політичній нестабільності у Молдові, яку теж необхідно подолати.

США вирішили поки що утриматися від впровадження в Молдові другої програми «Компакт» через те, що країна не домоглася прогресу в боротьбі з корупцією. Про це заявив посол США в Молдові Джеймс Петтіт, повідомляє видання «Панорама».

Посол уточнив, що фінансування програми може бути відновлено, якщо уряд США помітить прогрес у викоріненні корупції в Молдові.

«Поширена корупція — це проблема для Республіки Молдова, і її необхідно вирішити. Молдова не домоглася прогресу в ліквідації цього явища, а, навпаки, опустилася ще нижче», — йдеться у повідомленні.

«Я сподіваюся, що уряд Молдови врахує це, а ми відновимо фінансування. Я вважаю, що для викорінення корупції потрібен час. Уряд мав би застосувати вже існуючі закони по боротьбі з корупцією шляхом покарання тих, хто бере участь в актах корупції», — заявив американський дипломат.

Зокрема, Джеймс Петтіт піддав критиці молдовські установи за «дуже повільну реакцію» в розслідуванні крадіжки мільярда з банківської системи.

Крім того, він наголосив на політичній нестабільності у Молдові, яку теж необхідно подолати.

Раніше США вирішили не продовжувати програму «Компакт» в Молдові після того, як інвестували сюди понад $260 млн.

Як відомо, 27 вересня у центрі Кишинева відбулася багатотисячна хода, очолювана представниками лівих політичних рухів. Протестувальники висунули президенту ультиматум — подати у відставку у тижневий термін. Однак президент Молдови відмовився виконати ультиматум протестувальників, які вимагають його відставки.

Джерело: Українська правда

Схожі новини