Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Діаспора навчає українських лікарів медицини катастроф

  • 06.10.2015, 10:11
  • 970

Світовий конгрес українців організував курс з медицини катастроф для українських хірургів, травматологів та анестезіологів, передає Голос Америки.

Інструктори з Великобританії провели пілотний тренінг для українських медиків у київській лікарні «Феофанія».

Програма «Захист патріотів» досі навчала бійців, як рятувати життя на полі бою, та роздавала воякам аптечки НАТОвського зразка. Тепер додалося навчання лікарів і цивільні травми. Західна травматологія ефективніша, бо є нюанси в організації, пояснює керівник програми.

«Ми би хотіли, щоб в Україні був, як на Заході, один протокол надання допомоги під час травм. На Заході смертність від травм набагато нижча, ніж в Україні. Чому? Бо лікарі, медсестри, анестезіологи — усі знають, як надавати допомогу за тим самим протоколом. Усі знають своє місце і що вони мають робити», — розповіла директор гуманітарної ініціативи СКУ Уляна Супрун.

Команду висококласних інструкторів для поїздки в Україну зібрала британський реаніматолог, українка за походженням Ірина Рибінкіна. «Зробили програму, яка досить унікальна. Вона втілює всі новітні елементи роботи з травмою. Наша мета — змінити систему, навчити людей, щоб вони могли працювати з травмою на світовому рівні», — пояснила фахівець.

«Моя організація, “Лондонська повітряна швидка допомога”, проводить операції на відкритому серці і переливання крові десь на узбіччі дороги, де сталася аварія. Це лідируюча травматологія в світі. Ми спробували поділитися досвідом з вашими лікарями. Ми привезли сюди досвід медиків, які працюють в Афганістані, у Сирії, у британській армії. Ми намагалися навчити наших колег малим речам, які призводять до великих змін», — розповів Джон Четтерджі з London Air Ambulance.

Українські медики-учасники тренінгу задоволені навчанням, кажуть, що воно змусило по-новому поглянути на багато клінічних ситуацій. «Такої структурованості надання допомоги, як у наших закордонних колег, у нас, на жаль, нема. Тобто дуже корисно було розкласти по поличках собі в голові першочерговість різноманітних дій і що за чим має йти, щоб максимально допомогти потерпілому», — поділився враженнями лікар-анестезіолог Феофанії Володимир Марцинів.

Схожі новини