Передплата 2024 «Добра кухня»

Яценюк: "Іншої системи вступу до ВНЗ, крім ЗНО, не буде"

  • 06.10.2015, 08:13
  • 802

Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів, крім зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), при цьому складі Кабінету Міністрів не буде.

Про це у понеділок заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Національної ради реформ, повідомляє Урядовий портал.

"Моя позиція - взагалі навіть немає дискусії щодо ЗНО. Воно було, є, і воно буде. Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів при цьому складі Кабінету Міністрів не буде", - наголосив глава Уряду.

Яценюк підкреслив, що закон про вищу освіту є прогресивним і "великим досягненням".

"Цей закон ми почали розробляти у 2012 році, ще перебуваючи в опозиції", - наголосив він та додав, що він дав вищим навчальним закладам додаткову автономію, зокрема фінансову - відтепер вони можуть відкривати рахунки в банках, а не лише в Державному казначействі.

Яценюк наголосив, що певні положення цього закону потребують імплементації, в тому числі - в питанні держзамовлень: "Ми це зробимо. Ми впровадимо схему "гроші ходять за дитиною". Нехай отримують ваучер і самі обирають вищий навчальний заклад. Треба відмовлятися від "совєтщини".

"Ми передбачили стимули для кращих студентів. Чим краще ти навчаєшся, тим більшу стипендію отримуєш", - сказав він.

За цим законом також створено агентство з забезпечення якості вищої освіти: "Ми по-іншому не позбудемося ВНЗ, які друкують дипломи". Яценюк наголосив, що завдяки скороченню неефективних ВНЗ держава зможе "концентрувати фінансові бюджетні ресурси на тому, щоб розвивалися ті, які здатні давати освіту".

Він окремо зупинився на питанні професорсько-викладацького складу: "Це також потребує серйозної уваги".

Реформування середньої освіти Глава Уряду назвав складнішим питанням, ніж проведення змін у вищій школі: "Ми збудували стіну, не маючи фундаменту".

Яценюк нагадав, що обговорював питання реформ в середній освіті з директорами київських шкіл, які перемогли у відкритих конкурсах на посади.

Він наголосив на необхідності впровадити виборність директорів шкіл по всій Україні, як уже були проведені конкурси в Києві та плануються в Чернівцях.

Глава Уряду підкреслив, що реформування середньої освіти потребує політичної волі. Яценюк зазначив, що мета - не закривати школи, а створити якісну систему освіти і відкрити для цих дітей можливість здати ЗНО і отримати якісну вищу освіту.

Схожі новини