Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська дитяча книжка про війну потрапила в один з найпрестижніших каталогів літератури

  • 05.10.2015, 20:16
  • 1 005

Книга "Війна, що змінила Рондо" Творчої майстерні "Аґрафка" (Романа Романишин, Андрій Лесів), яка вийшла у "Видавництві Старого Лева", увійшла до одного з найпрестижніших світових книжкових каталогів – "Білі круки" (The White Ravens).

Про це повідомила дослідниця дитячої літератури Середньої та Східної Європи, представник Internationale Jugendbibliothek, International Youth Library Катя Вібе.

Теми, які підіймаються у "Війні, що змінила Рондо" - гостроактуальні для України, тож важливим є той факт, що вона не залишилася поза увагою світової громадськості. Цьогоріч книга увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015, отримавши спеціальну відзнаку журі у категорії Нові Горизонти (NewHorizons). "Війна, що змінила Рондо" вже перекладена словацькою та французькою, на черзі — китайський, польський та корейський переклади. Книга розповідає про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, але торкається кожного і на всіх залишає шрами... Про те, що усі разом ми можемо збудувати машину світла й навчитися співати попри все лихе, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть протистояти війні.

Міжнародний каталог "Білі круки" (The White Ravens) — це перелік 250 найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу, який виходить щорічно з 1996 року. Відбір проводяться серед книг, що надходять з усього світу в Мюнхен до Міжнародної Молодіжної Бібліотеки (International Youth Library, IYL). Найкращі видання формують ТОП-перелік.

Серед критеріїв оцінки: літературний стиль і дизайн, універсальність теми, новаторські художні рішення. Каталог "Білі круки" вважають одним із ключових орієнтирів у світі дитячої та підліткової літератури. Цього року каталог "Білі круки" зібрав 200 найменувань книг 36 мовами з 55 країн світу. Огляд усіх 200 видань доступний на сайті.

Друковану версію каталогу "Білі — круки 2015" представлять під час цьогорічного книжкового ярмарку у Франкфурті. Урочиста презентація відбудеться ​​15 жовтня у Дитячому книжковому центрі. На Болонському дитячому книжковому ярмарку 2016 року всі 200 книг будуть виставлені на стенді Міжнародної молодіжної бібліотеки.

Книжки Старого Лева у каталозі The White Ravens втретє: у 2012 році сюди увійшла книга "Казка про Старого Лева" Мар'яни Савки, яку ілюстрував Володимир Штанко, а у 2014 році - "Хто зробить сніг" Тараса Прохаська та Мар'яни Прохасько. Також це третій раз, коли до The White Ravens входять книжки оформлені творчою майстернею "Аґрафка": у 2012 році до світового каталогу дитячої літератури увійшла народна казка "Рукавичка" ("Навчальна книга — Богдан"), у 2013 році - "Іван Франко. Ріпка".

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини