Передплата 2024 ВЗ

МВС викрило хитромудру схему "відкосу" від армії

  • 05.10.2015, 16:04
  • 1 061

Правоохоронці викрили корупційну схему з отримання хабарів військовослужбовцями одного з міських гарнізонів Дніпропетровської області.

Про це інформує прес-центр МВС, передає Еспресо.TV.

Комісари надавали можливість уникнути призову до армії, визнаючи мобілізованих непридатними для проходження військової служби.

"Посадові особи міських військкоматів вступили в злочинну змову з посередниками та створили схему з вимагання й отримання грошей з призовників. Начальник Управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС Олег Золотоноша розповів, що вказана схема була створена організованою злочинною групою, з корупційними зв’язками, організатором якої є колишній військовий комісар, на теперішній час військовий пенсіонер у військовому званні полковника у відставці, виконувач обов’язків військового комісара одного з комісаріатів міста та цивільна особа, в обов’язки якої входив пошук осіб, які готові передати неправомірну вигоду та виконував функцію посередника", — зазначають у МВС.

За такою схемою "непридатними" виявились п’ять призовників.

"30.09.2015 співробітниками УПЗСЕ в ході проведення 21 санкціонованого обшуку за місцями роботи та домашніми адресами фігурантів знайдено картки особового обліку, чорнові записи із списками призовників, від яких отримувалась неправомірна вигода, вилучено понад $10 тис., близько 40 тис. грн. та 60 тис. рублів", — підкреслюють у міліції.

Відповідальність за вищевказане кримінальне правопорушення передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Трьох учасників злочинної групи, а саме: організатора, посередника та військового комісара затримано у порядку ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру у скоєні злочину передбаченого ч. 3. ст. 28 Кримінального кодексу України (злочин вчинений у складі організованої злочинної групи, об'єднаної єдиним планом з розподілом функцій учасників групи).

На теперішній час одному з зловмисників обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, двом іншим затриманим — цілодобовий домашній арешт з застосуванням електронного браслету.

Наразі слідчі дії тривають, встановлюється причетність службових та посадових осіб інших військових комісаріатів до вчинення інших злочинів.

Нагадаємо, що міністр оборони Степан Полторак повідомив, що через погану мобілізацію "полетіли голови" 20 воєнкомів.

Схожі новини