Передплата 2024 «Добра кухня»

Світовий банк підняв межу бідності до 1,9 дол. на день

  • 05.10.2015, 08:38
  • 1 099

Світовий банк, вивчивши стан справ у 15 найбідніших країнах світу, підняв межу бідності з 1,25 дол. до 1,9 дол. на день.

Про це в розмові з журналістами повідомив Президент СБ Джим Йонг Кім.

За словами Джим Йонг Кіма, на рішення СБ вплинуло зниження купівельної спроможності у світі. "Ми взяли 15 найбідніших країн і ретельно вивчили всі аспекти того, як живуть люди в цих країнах, особливо їх споживчий кошик", - цитує його РБК. В результаті експерти дійшли висновку, що сьогодні бідним потрібний щоденний дохід у 1,9 долара, щоб купити ті самі продукти, які вони купували за аналогічного показника в 1,25 дол. у 2008 році, пояснив глава організації.

"Якби ми залишили показник 1,25 долара, то з урахуванням зміни цін, яке відбулося в світі, це призвело б до значного зниження рівня бідності", - пояснив головний економіст СБ, який також брав участь у бесіді. "Іншими словами, підвищення планки до 1,9 дол. відбулося фактично тому, що ми хотіли зафіксувати реальну межу бідності", - зазначив він.

На рішення змінити планку вплинула економічна ситуація в Індії, яку головний економіст назвав "одним з головних визначальних чинників". "За абсолютною чисельністю бідних Індія є лідером, при цьому країна зараз розвивається швидше, ніж інші зростаючі економіки", - сказав він.

Незважаючи на підвищення планки, частка незаможних жителів планети, згідно з прогнозами Світового банку, в 2015 році вперше спуститься нижче 10 відсотків. "Виходячи з нового показника, за прогнозами СБ, загальна кількість людей у світі, які живуть за межею бідності, ймовірно, впаде з 902 млн у 2012 році, або 12,8 відсотка світового населення, до 702 млн у цьому році, або 9,6 відсотка світового населення", - зазначив Джим Йонг Кім.

Глава СБ вважає, що "світ наближається до своєї мети - остаточної перемоги над крайньою формою бідності до 2030 року". Серед головних причин зниження кількості осіб, які живуть у крайній бідності президент назвав "стійкі темпи зростання в країнах, інвестиції в освіту, охорону здоров'я, програми соціального страхування і системи соціальних гарантій". "Ми розуміємо, що ліквідувати крайню бідність буде надзвичайно складно", - визнав Джим Йонг Кім.

Він зазначив, що "половина тих, хто живе за межею бідності, до 2020 року припадатиме на нестабільні держави". "Але ми все ще вважаємо, що можемо досягти нашої мети, яка полягає в зниженні показника бідності до менш ніж трьох відсотків світового населення за 15 років", - підсумував голова СБ.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини