Передплата 2024 ВЗ

Директорів шкіл в окупованому Криму зобов’язали щомісяця писати звіти для ФСБ

  • 04.10.2015, 19:12
  • 18.5K

В окупованому Криму вчителям заборонили зустрічатися колективом більше трьох людей та зобов’язали щомісяця звітувати у ФСБ.

Про це в інтерв'ю виданню Дзеркало тижня розповіла колишня директорка української школи в Євпаторії Ольга Тимошенко.

«Там (у Криму - ред.) життя надзвичайно складне. Якщо ти не співаєш гімн Росії і пісню про Путіна, можеш залишитися без роботи. Кожен директор школи щомісяця пише в ФСБ звіти: що він чув від своїх вчителів і батьків проти Росії, хто висловлюється на користь України. Вчителям заборонено збиратися більше трьох. У нас була хороша традиція — посиденьки за чаєм в бібліотеці. Тепер не можна зустрічатися колективом: запідозрять у змові або бунті проти Росії», - розповіла Тимошенко.

«На свято останнього дзвоника діти нашої початкової школи разом з батьками прийшли у вишиванках. А свято ми провели українською мовою. Старшокласники прийшли у вишиванках на свій випускний. Вони говорили: "Нехай звучить гімн Росії, а ми подумки будемо співати гімн України". Урочиста частина вечора теж була українською!», - повідомила екс-директриса.

За її словами, багато хто з дітей відмовився від російського атестату попри постійні залякування.

Тимошенко також розповіла, як звільнилася.

«Українці - мужні люди. Наталю Руденко (директорка гімназії в Сімферополі — ред.) змусили написати заяву і покинути школу за один день. Те ж сталося і зі мною. Я була у відпустці, за мною приїхали начальник управління освіти та її заступник, посадили в машину і сказали, що мене викликають до Міносвіти. Там мені запропонували написати заяву на звільнення за згодою сторін. Сказали, що в іншому випадку проти мене порушать кримінальну справу. За що - знайдуть. ФСБшник вже і так кожен день ходив до школи і розпитував вчителів, що я сказала і що зробила. Я швидко зібралася і виїхала в Україну», - пояснила екс-директорка.

Схожі новини