Передплата 2024 «Добрий господар»

У центрі Києва покажуть революцію на Майдані

  • 02.10.2015, 15:18
  • 823

У Музеї історії Києва стартує виставка про боротьбу українців за незалежність та свободу.

Про це повідомляє сайт Музею.

У Музей історії міста Києва стартує виставка "Майдан: від незалежності до свободи", яка покаже політичну історію Майдану як боротьби за повернення України до Європи. Подію організовано спільно з Українським інститутом національної пам’яті до 25-річчя Революції на граніті.

Революція на граніті почалася 2 жовтня 1990 р. з голодування декількох десятків студентів на тодішній площі Жовтневої революції. Вона стала першим, але не останнім Майданом — початком Другої української революції — антиімперської та антирадянської. Цей мирний масовий опір, що раз у раз виникав у столиці України, став також унікальним явищем у новітній європейській і світовій історії.

Виставка ставить за мету показати політичну історію українського Майдану як боротьби за повернення України до Європи: через акцію "Україна без Кучми" 2000—2001 рр. і Помаранчеву революцію 2004 р. до Революції Гідності 2013—2014 рр. Організатори прагнуть також продемонструвати гуманітарний вимір Майдану, адже саме під час мирних масових виступів народжувався новий громадянин європейської України - вільний, відповідальний і толерантний.

Політичні події розгортаються на тлі історії Майдану Незалежності як громадського та архітектурного простору — від 1980-х років до проектів майбутньої реконструкції.

На виставці також використано матеріали зі збірок Музею Івана Гончара, ГО "Музей Майдану", Музею Києво-Могилянської Академії, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, телеканалу Еспресо.TV, інформаційних агентств УНІАН та Укрінформ, Департаменту містобудування та архітектури КМДА, поета і барда Ігоря Жука.

Виставка в Музеї історії міста Києва триватиме з 2 жовтня до 10 січня.

Схожі новини