Передплата 2024 ВЗ

Росія вимагає від України повернення "боргу Януковича" за рахунок грошей ЄС та США

  • 02.10.2015, 14:37
  • 855

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв вважає, що ЄС і МВФ повинні допомогти Україні погасити євробонди на $3 млрд, викуплені Росією.

Передає "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно, ситуація з Україною дуже складна, я думаю, що тут можлива участь програм спільно з МВФ, спільно з Європейським Союзом, врешті-решт вони повинні продемонструвати свою турботу про український народ, про українську економіку не тільки на словах, але й на ділі", - заявив він.

Він також підкреслив, що зобов'язання України по цьому боргу, "не підлягають ніяким реструктуризації".

Цього тижня Україна скликала на 14 жовтня збори утримувачів всіх випусків суверенних єврооблігацій, в тому числі і позики на $3 млрд, викупленого Росією в грудні 2013 року на кошти ФНБ. За "російським" євробондами України пропонує ті ж умови реструктуризації, що і за ринковими випускам. Росія, у свою чергу, не визнає цей борг комерційним, брати участь у реструктуризації не має наміру.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) поки не визначився зі статусом євробондів на $3 млрд, викуплених РФ в України.

17 вересня парламент України ухвалив пакет урядових законів, що дозволяють запустити юридичну процедуру реструктуризації частини держборгу країни. Згідно з домовленостями України з комітетом кредиторів, Києву спишуть 20% номінального боргу - 3,6 мільярда з $18 млрд.

Схожі новини