Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна провалила терміни подачі заявки на "Оскар"

  • 01.10.2015, 19:07
  • 1 292

1 жовтня закінчується термін, у який країни мають подати своїх національних номінантів на "Оскар" у категорії"Кращий неангломовний фільм". Україна поки що свого номінанта не подала.

Як повідомляє Національна спілка кінематографістів, Американська кіноакадемія наразі не затвердила новий склад українського Оскарівського комітету.

Українська сторона сформувала новий комітет ще у травні цього року. До нього, нагадаємо, увійшли режисери Кіра Муратова, Сергій Лозниця, Марина Врода, Сергій Маслобойщиков, а також журналісти-члени FIPRESCI і кінематографісти-члени Європейської кіноакадемії.

Наприкінці червня 2015 року всі необхідні документи для затвердження нового складу Українського Оскарівського комітету направили в Американську кіноакадемію, повідомляють у Спілці кінематографістів.

На початку липня Американська кіноакадемія повідомила, що українська заявка буде розглянута Виконавчим комітетом. За інформацією НСКУ, комітет досі не зібрався.

У зв'язку з цим НСКУ проситиме Американську кіноакадемію дати можливість Україні висунути свого номінанта на "Оскар", коли буде затверджено новий комітет, незважаючи на зрив дедлайну.

Відзначимо, що процес переформатування Українського Оскарівського комітету почався після торішнього скандалу з висуненням на "Оскар" від України фільму "Поводир" Олеся Саніна. Члени кінематографічної громадськості різко розкритикували таке рішення комітету, незабаром після чого з комітету вийшло чотири члени - Олег Фіалко (голова комітету), Сергій Тримбач, Володимир Войтенко і Андрій Курков. Фільм Саніна не потрапив навіть у шорт-лист номінації "Кращий неангломовний фільм".

Створення нового Оскарівського комітету підтримало українське Держкіно, яке направило відповідний лист в Американську кіноакадемію.

Нагадаємо, що Франція висунула на "Оскар" фільм "Мустанг" Деніз Гамза Ергювен, а Угорщина - призера Каннського кінофестивалю "Син Сауля" Ласло Немеша.

Джерело: lb.ua

Схожі новини