Передплата 2024 «Добра кухня»

Американські кубки поїхали у село Іване-Пусте

  • 02.10.2015, 13:57
  • 2 769

Екзотичний в Україні бейсбол пропагують фанати з діаспори

Американські кубки поїхали у село Іване-Пусте
Американські кубки поїхали у село Іване-Пусте

Важко переоцінити допомогу, яку надають рідній землі наші патріотичні родаки з-за океану. Зокрема, для розвитку фізично здорової молоді. Два такі ентузіасти — фахівець з ремонту літаків “Боїнг” Роман Леськів і тренер в одній з Вищих шкіл Нью-Йорка Василь Тараско — пропагують серед українських дітей бейсбол. Днями за їх сприяння у Кременці на Тернопільщині увосьме було проведено чемпіонат Малої бейсбольної ліги України серед 10-12-річних шанувальників цього виду спорту.

Для нас бейсбол — це екзотика, а у світі — один з “ходових” видів, внутрішні чемпіонати відбуваються у 71 країні. Чемпіонати світу у цій віковій групі проводять родоначальники гри - американці. У ньому беруть участь 16 команд, вісім з яких представляють Україну. Тричі за океан їздили юні бейс­болісти з Кіровограда, чемпіони України, які також перемагали на континентальній першості у польському Кутно. У цьому місті на кошти американців споруджено великий бейсбольний комплекс з шістьма полями. Про таку базу українці можуть лише мріяти. Але добре, що у США є люди, які культивують бейсбол у нас. Завдяки Василю Тараску і Роману Леськіву, а також підтримці представників Кредитної спілки “Самопоміч” з Нью-Йорка та Товариства допомоги Україні з Каліфорнії поступово бейсбол розвивається і наших теренах. Зокрема, збільшується географія учасників змагань. Цього року уперше на них приїхали кияни.

За підсумками восьмого за чергою чемпіонату на верхню сходинку п’єдесталу пошани зійшла команда зі села Іване-Пусте, що у Борщівському районі на Тернопільщині. Другими фінішували бейсболісти з Кременця, третіми — їхні ровесники з міста Мізоча на Рівненщині. Лауреатам дісталися кубки, привезені з Америки, а також дефіцитний інвентар для гри у бейсбол. Ініціатори змагань з діаспори оплатили проїзд іногороднім командам, харчування та проживання. Активно пропагує бейсбол і директор Кременецької школи-інтернату Володимир Мисько. Він знайшов меценатів, які споруджують у Кременці ще одне бейсбольне поле.

Під час перебування у Галичині американці Василь Тараско і Роман Леськів відвідали Львівську міську клінічну дитячу лікарню, спрезентували тамтешнім малюкам бейсбольну амуніцію і солодощі. А перед тим, як відлетіти до себе додому, пан Роман зробив у Львові патріотичне тату-тризуб, яке, за його словами, і в Америці не роблять...