Передплата 2024 ВЗ

На Знесінні вирощуватимуть виноград

  • 01.10.2015, 12:44
  • 1 428

У жовтні найбільший парк Львова — “Знесіння”  – очікує проект, аналогів якому немає в Україні. Львів’яни будуть прибирати південну частину парку від заростів і сміття, щоб підготувати плацдарм для вирощування виноградників та саду. Про це повідомив “ВЗ” громадський активіст Святослав Товстига.

Екологічний проект Park Znesinnya Vineyard & Urban Garden реалізовують міжнародна громадська організація GLEN, регіо­нальний ландшафтний парк «Знесіння», громадська організація «Аналітичний центр «За ЕКОрозвиток».

Що дасть прибирання паркової зони? Відкриється панорама міста з вершин пагорба, відродиться давня культура виноградарства. “Проект розрахований на п’ять років, - каже Святослав. - Хочемо зробити парк таким, яким він був ще у XVI ст. Згідно з принципами урбаністичного садівництва, кожен зможе вирощувати тут виноград, овочі та фрукти як спільні ресурси.

Як розповіла “ВЗ” заступник директора ландшафтного регіонального парку “Знесіння” Мар’яна Задорожна, прибиранням парку займатимуться волонтери, які працюватимуть “за дякую”.

Запитую у заступника директора парку, чи вирощування винограду не стане першим кроком для захоплення паркової оази? Тобто чи не діятимуть волонтери за принципом “Мій виноградник — моя територія”? “В жодному разі! - запевнила Мар’яна Задорожна. - Це паркова зона, жодного захоплення не буде. Виноградники будуть для загального доступу. Будемо стежити за тим, щоб територію не нищили”.