Передплата 2024 ВЗ

Флешмоб про 90-ті у Facebook виявився російською пропагандою

  • 21.09.2015, 17:23
  • 898

Мода «постити» у соцмережі фотографії з 90-х розпочалася з Росії, однак українські користувачі жваво підхопили тренд.

В українському сегменті соцмереж набув великої популярності флешмоб, який полягає у публікації фотографій власників сторінок, зроблених у 90-х роках, однак виявилося, що акцію почали для пропаганди московського фестивалю, спонсором якого є кремлівський провладний фонд. Про це повідомило українське видання про інтернет та нові технології AIN.UA.

«Флешмоб «Острів 90-х», запустило російське видання Colta.ru, проте якщо копнути глибше, виявляється, що насправді «флешмоб з 90-х» — піар-акція, підтримувана російським провладним фондом «Ельцин Центр», — йдеться у публікації.

За інформацією журналістів, першими публікувати фотографії з 90-х взялися російські журналісти і блогери, зокрема Олег Кашин. Ідею швидко підхопили представники російської медіа-спільноти, а згодом ностальгічні фото заповнили російський сегмент Facebook.

Водночас не всі підтримали ідею. На думку опонентів акції, флешмоб спрямований на обілення російської влади за рахунок ностальгічних почуттів користувачів.

«Нам хочуть розповісти, що в 90-х було світло і барвисто, що не треба мазати чорною фарбою, що це був час свободи і можливостей і ті, хто не зміг адаптуватися, самі винні», - зокрема вважає російський журналіст Кіріл Баранов.

Журналісти встановили, що на початку флешмоб запустили для підтримки фестивалю «Острів 90-х», який відбувся у Москві 20 вересня.

Інформаційними партнерами фестивалю стали Colta.ru, освітній проект «Твоя історія» та фонд «Ельцин Центр».

Основною метою флешмобу самі організатори, крім реклами фестивалю, називають переосмислення 90-х, підштовхування до усвідомлення того, що ці часи були не такі погані, як закарбувалися у пам'яті населення.

«Запрошуємо разом з нами досліджувати цей світ, бо впевнені: це не минуле. Воно не вичерпано. Там, на острові, не тільки коріння проклятих питань, що постають перед нами сьогодні, але і ключі до багатьох відповідей. А ще — джерела натхнення і азарту, яких зараз так не вистачає», — йдеться на сайті «Ельцин Центра».

«Ельцин Центр» - некомерційна організація імені першого президента Росії, яка ставить собі за мету «збереження, вивчення і осмислення історичної спадщини Боріса Єльцина у контексті політичних і соціальних подій 90-х». В опікунську раду центру входять перші особи російського політикуму, зокрема, керівник Адміністрації Президента РФ Сєргєй Іванов, міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу, глава «Роснано» Анатолій Чубайс.

Проект «Острів 90-х» — не перший, метою якого є оновлення пам'яті про цей період. Раніше «Ельцин Центр» робив проект «Дев'яності. Від першої особи» спільно з ще одним ліберальним російським ЗМІ — телеканалом Дождь.

Джерело: AIN.UA

Схожі новини