Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У дитячій лікарні обурені, що ними керуватиме гінеколог

  • 18.09.2015, 10:00
  • 6 968

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» неспокійно — частина колективу бунтує проти несподіваного і, на їхню думку, незаконного призначення.

На посаду в. о. головного лікаря призначено Вальдемара Надіжка, який досі працював головним спеціалістом відділу материнства і дитинства ГУОЗ ЛОДА і на півставки - лікарем-гінекологом у Львівському міському клінічному пологовому будинку (на Мечникова). З цього приводу оприлюднено звернення за підписами близько півсотні осіб, яке скеровано голові Львівської обласної ради Петрові Колодію і депутату Львівської облради, члену комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соцзахисту Олесі Байко (лікарня перебуває у власності обласної ради).

«За всю історію нашої лікарні головними лікарями призначалися виключно лікарі-педіатри, які знають особливості та специфіку організації роботи педіатричної служби, - йдеться у зверненні. - Наш колектив обурив факт волюнтаристського призначення на цю посаду акушера-гінеколога. Думка колективу не була взята до уваги”. У зверненні наголошують, що пан Надіжко був призначений, м’яко кажучи, специфічним шляхом. Досі завідувачкою поліклініки була Мирослава Децик, яка до свого призначення також працювала в обласному департаменті охорони здоров’я. З незрозумілих, на погляд підписантів, причин вона перейшла на ставку лікаря-реаніматолога у відділення реанімації новонароджених. А на вакантну посаду завідувача поліклініки, всупереч наказу МОЗ України, призначили Вальдемара Надіжка, який також є вихідцем з департаменту охорони здоров’я. І от, перебуваючи на посаді зав. поліклінікою лише одну добу (!), пан Надіжко стає в. о. головного лікаря лікарні...

“Таке призначення - порушення наказу МОЗ України №222 від 2006 року і положення про обласну лікарню, - розповів “ВЗ” завіду­вач першого хірургічного відділення “Охматдиту” Роман Стеник. - Призначення головного лікаря має відбуватися на конкурсній основі. На час проведення конкурсу пана Надіжка, якщо він теж претендує на цю посаду, треба відсторонити. Бо він впливає на колектив, може агітувати за себе, а інші кандидати такої можливості не мають. На час конкурсу в. о. керівника закладу має бути один із заступників головного лікаря. Згідно із положенням про обласну дитячу лікарню, претендувати на посаду головного лікаря може лише педіатр із десятирічним стажем і першою або вищою категорією за спеціальність. Такої вислуги пан Надіжко не має”.

Підписанти просять створити комісію облради, провести службове розслідування правомірності і законності призначення Вальдемара Надіжка. Після Революції гідності вони вважають таке кулуарне призначення неприпустимим, вимагають відкритості і прозорості. Колектив лікарні уже був із цим питанням на прийомі у голови Львівської облради Петра Колодія. Кажуть, голова сказав “Я вас почув” і пообіцяв розібратися. У лікарні не на диктофон кажуть, що новопризначений керівник наразі лише ходить на обходи і збирає інформацію, де що у лікарні треба відремонтувати. Журналіст “ВЗ” зателефонувала до Вальдемара Надіжка і розпитала, що він думає про конфліктну ситуацію.

“Я би не хотів коментувати, бо я у статусі в. о., - сказав пан Надіжко. - Я частково є заручником ситуації, яка склалася. Лікарня “Охматдит” перебуває в обласній власності, відповідно, призначення головних лікарів проводить власник закладу. Мене призначив департамент майна Львівської обласної ради. Якщо буде необхідність взяти участь у конкурсі на посаду головного лікаря, буду брати участь. Будучи в. о., мені вже не пасує відмовлятися від участі в конкурсі. Хоча я наразі не можу сказати, чи буде оголошено конкурс.

- Як вам працюється у колективі, який виступає проти вас?

- Важко працюється. Але я би не хотів узагальнювати. Ті, хто організовує спротив, говорять, що за ними є тисячний колектив. Але хай ті люди покажуть свою позицію. У спілкуванні з колективом я побачив, що частина його на моє призначення дивиться позитивно, частина, природно, — негативно. Але немає чіткої одностайності у плані негативу.

- Вважаєте, що ви як спеціа­ліст підходите на цю посаду?

- Якщо мене призначили, значить, я підходжу. Але я наразі не є головний лікар, а лише в. о. Це є тимчасова посада, а як воно надалі буде розвиватися — буде видно...

Начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра пояснив журналісту “ВЗ”, що головних лікарів призначає на посаду Львівська обласна рада - із врахуванням позиції управління охорони здоров’я, депутатської комісії медицини, має бути рішення сесії ЛОР. Зараз пан Надіжко призначений завідувачем поліклініки і в. о. головного лікаря - до призначення головного лікаря. Призначити головним лікарем можуть і іншу особу.

Схожі новини