Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оксамитовий сезон» без парканів

  • 09.09.2015, 20:14
  • 4 145

З 10 вересня вхід на пляж озера Задорожнє буде вільним.

Оксамитовий сезон» без парканів
Оксамитовий сезон» без парканів

На пляжі озера Задорожнє (в народі відоме, як Байкал) Миколаївського району триває демонтаж незаконно встановлених парканів. Підприємців змусили забрати лише ті огорожі, які заблоковують доступ до водойми у 50-метровій зоні. До четверга, 10 вересня, доступ до пляжу має бути відкритим. Таку вказівку дав голова Львівської ОДА Олег Синютка під час показової акції знесення парканів, яку наприкінці серпня організували кількадесят громадських організацій Львова та області. Якщо знехтують, пригрозив: “Будемо валити все підряд бульдозером!”.

З 14 вересня власники ділянок повинні розробити з чиновниками Миколаївської РДА, архітекторами, проект оновлення пляжу: аби водойма і пляжна зона виглядали гідно і люди могли там безкоштовно купатися.

Нагадаємо, 27 серпня активісти розтрощили близько двадцяти огорож, серед яких був триметровий цегляний паркан колишнього одіозного начальника Львівської регіональної митниці Тараса Козака. Тепер один з ображених підприємців (правохоронці не повідомляють його імені та прізвища), який орендує частину пляжу біля озера, звернувся із заявою в міліцію. Нарікає, що активісти потрощили його паркан. Олег Синютка доручив керівництву Головного управління Держгеокадастру області та регіонального департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції з’ясувати: чи в цієї особи є належні дозволи на володіння земельною ділянкою, дозвіл на зведення споруд поблизу озера. Тепер власники ділянок будуть подавати на активістів до суду — за матеріальні збитки.

Юрист Андрій Петришин вважає, що активісти перегнули палицю, взявши за озброєння сокири, молоти та троси. Вони поступили юридично неправильно. Спершу необхідно було подавати позов до суду, отримати рішення виконавчої служби на демонтаж. Якщо це б не допомогло, тоді можна було самотужки валити огорожі у 50-метровій пляжній зоні. “Активісти поміняли місцями черговість речей — спочатку застосували фізичну силу, а потім подбали про юридичну складову (суд), - каже юрист. - Вони забігли наперед на кілька кроків”.

Як сказав “ВЗ” директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Олексій Балицький, 95% підприємців-орендарів розуміють, що паркани треба знести. Та не всі готові йти на компроміс... Левова частка території відпочинкової зони озера належить колективному підприємству “Гові”, частина — дачному кооперативу “Цементник”. КП “Гові” роздало прибережну зону пляжу різним орендарям та суб­орендарям.

Фото автора

Схожі новини