Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Євробаскет-2015. Україна - Литва 68:69

  • 06.09.2015, 11:11
  • 1 046

Збірна України могла вирвати перемогу у, здавалося, вже програному матчі, але на останніх секундах не знайшлося виконавця, який зміг би точно кинути.

Збірна Литви дуже важко підтвердила статус головного фаворита групи D Євробаскету-2015. У стартовому поєдинку литовці протистояли команді України, яка є наймолодшою учасницею цьогорічного континентального форуму. І підопічні Йонаса Казлаускаса, яких підганяли трибуни арени у Ризі (нічого дивного, що у сусідній країні прихильники Литви повністю переважали поодиноких українців у плані підтримки), здобули лише мінімальну звитягу.

У тому, що збірна України програє цей матч, до стартової сирени сумнівів майже не було. Та не у цьому справа. Молодим підопічним Мурзіна потрібно було відчути ритми офіційної зустрічі, намацати певні зв'язки у захисті й атаці. І просто не впасти у бруд обличчям, адже букмекери вважають українців чи не абсолютними аутсайдерами Євробаскету. І вони з цим впоралися на 98%! Якби ще закинули один кидок, то були б усі сто відсотків.

Відкрив рахунок у цій зустрічі Кирило Фесенко, який є капітаном нашої команди на звітному турнірі. Першої вдалої спроби довелося чекати аж півтори хвилини. Щоправда, досить швидко Литва повела у рахунку. До того ж, що неприємно, за перші три хвилини по два фоли заробили Корнієнко та Липовий. І Євген Мурзін змушений був садити їх на лаву запасних.

Литовці відірвалися на чотири пункти (6:2), однак буквально за дві атаки Рендл і Тимофеєнко зрівняли цифри на табло. Ненадовго, адже Мачюліс триочковим повернув лідерство своїй команді. І Україна дещо "попливла"... Програвши кілька відскоків, "синьо-жовті" відпустили суперників у відрив - 8:14. Мурзіну довелося брати тайм-аут.

На першу роль у цьому поєдинку, як і очікувалося, вийшло протистояння Фесенка та гравця Торонто Рапторс Валанчюнаса. І якщо на перших хвилинах Кирилу вдавалося на рівних протистояти Йонасу, то ближче до завершення першої 10-хвилинки той розігрався, і свої 6 очок і 4 підбирання центровий команді Литви приніс. Та і Кирило не відстав - 6 очок (один слем-данк) + 5 підбирань (плюс красивий блок-шот проти Кузмінскаса). Щодо рахунку, то скоротили відставання українцям не вдалося - 12:19.

З початком другої частини матчу литовці почали збільшувати перевагу. "Синьо-жовтим" вдалося "розмочити" цифру "12" лише наприкінці третьої хвилини - це Рендл узяв ініціативу на себе та закинув майже з триочкової лінії. Варто зазначити, що підопічним Мурзіна було дуже важко боротися під щитами, коли отримував невеличкі перепочинки Фесенко.

Здавалося, що Литва просто розчавить "синьо-жовтих" у наступні хвилини. Однак, що приємно для нас, наші співвітчизники зібралися. Лукашов, Зайцев і Рендл протягом 60 секунд повернули команду у гру - 22:25. Прибалтійці розгубилися і раз у раз промахувалися із середніх і дальніх відстаней. Причому промахувалися не просто, а навіть не могли влучити і дужку кільця!

На восьмій хвилині чверті Корнієнко скоротив відставання до мінімуму, а Фесенко свою появу після відпочинку відсвяткував двоочковим з-під кільця, і Україна повела у рахунку - 26:25. Та самовпевненість зіграла не на руку "синьо-жовтим". Чинні срібні призери нарешті закинули після "мовчанки" у чотири з половиною хвилини. І до завершення чверті суперники повернули собі комфотну перевагу - 26:33.

Друга половина матчу почалася вищезгаданою дуеллю Фесенко - Валанчюнас. Спочатку Кирило протиснув литовця та здобув два очки з-під кільця, але в атаці у відповідь те саме проробив і Йонас. Ближче до середини чверті розкидався Янкунас (3+2), але "синьо-жовті" не відпустили супртивників у ще більший відрив. Пустозвонов, Фесенко, Корнієнко та триочковий від Мішули повернули -7 на табло.

Кирило Фесенко вже у середині третьої 10-хвилинки мав дабл-дабл. У цьому моменті очної боротьби він випередив Валанчюнаса. Однак було видно, що лідер збірної втомився, і Мурзін був змушений знову давати відпочинок центровому. Два з фолом після повернення, і Казлаускас знову змушений повертати на майданчик Валанчюнаса, бо Явтокас боротьбу Кирилу програвав.

Чи зупинило це Фесенка? Ні! Він протиснув свого головного візаві та поклав слем-данк, скоротивши відставання до трьох пунктів - 45:48. Янкунас заробив для Литви 50-е очко, але остання атака була саме за "синьо-жовтими". Щоправда, завершити її точно не вийшло, і на міні-перерву команди пішли за рахкунку 50:45 на користь Литви.

На початку останньої чверті українці пропустили триочковий кидок від Янкунаса та слем-данк від Валанчюнаса (Фесенко на той момент мав три фоли, тому не хотів порушувати правила, щоб випадково не завершити гру достроково). А вирішальним моментом у матчі, напевне, стало рішення суддів дати четвере зауваження Кирилу й "енд-ван" для Валанчюнаса. Хоча на повторі автор цих слів, чесно кажучи, не побачив, де там арбітри угледіли порушення...

47:58, і Фесенко пішов на кількахвилинний перепочинок, щоб повернутися наприкінці поєдинку. До честі наших співвітчизників, вони не хотіли здаватися. Спочатку дії Корнієнка, а згодом триочковий Мішули зафіксували на табло 52:60, що було вже приємніше, аніж -11. А далі відзначився Рендл, після чого Мішула втік у відрив. Олександр ще хотів і фол, але захисник не став йому заважати здобути ці два очки. Як би там не було, а рахунок за 5:30 до кінця зустрічі був 56:60.

А за 4:49 до фінальної сирени поєдинок завершився для Фесенка - п'ятий фол він заробив, звичайно ж, на Валанчюнасу. І тут почалося неймовірне! Литовці втрачали м'яч і промахувалися. Натомість українці набирали очки! Зайцев - триочковий, Пустозвонов і Корнієнко - двоочкові, і - фантастика! 63:62 - Україна попереду!

Надалі пішли такі гойдалки, що аж дух перехоплювало! На триочковий від Мішули відповів тим же Янкунас. Потім по два очки набрали Рендл і Мачюліс - 68:69. Рендл втратив м'яч на половині суперників і змушений був фолити. Проте Явтокас двічі промахнувся з лінії штрафних. У відповідь Корнієнку міліметрів не вистачило, аби м'яч застрибнув у кільце. "Вдома" українці вистояли й отримали 4 секунди на останню атаку!

Проте вистояли і литовці!.. Вони так і не дали кинути українцям після введення м'яча у гру з-за бокової... Отож, у першому матчі підопічні Євгена Мурзіна зазнали мінімальної поразки... Але ж зуби то показали проти одного з фаворитів! Правда?

Чемпіонат Європи-2015 з баскетболу

Чоловіки Рига, Латвія Груповий етап Група D

Литва - Україна 69:68 (19:12, 14:14, 17:19, 19:23)

Литва: Янкунас (22 + 5 підбирань), Валанчюнас (19 + 11 підбирань), Мачюліс (11), Сейбутіс (8)

Україна: Фесенко (19 + 11 підбирань), Мішула (13), Рендл (12 + 6 передач), Корнієнко (8 + 5 підбирань), Зайцев (7 + 5 підбирань), Пустозвонов (5 + 4 передачі), Лукашов (2), Тимофеєнко (2), Сізов (0), Пустовий (0), Крутоус (0)

Схожі новини