Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "Славні шістдесятники стали справжніми героями України"

  • 05.09.2015, 08:57
  • 927

Президент України Петро Порошенко з дружиною відвідав урочистий вечір з нагоди 50-річчя прем'єри художнього фільму «Тіні забутих предків».

Як повідомляє прес-служба Президента, у кінотеатрі «Україна», де 50 років тому і була прем'єра стрічки, відбувся показ її відреставрованої версії. Сьогодні також відбувся одночасний показ просто неба відновленої версії фільму у великих містах України.

«В такий день я просто не міг не прийти сюди. Сьогодні тут, саме на тому місці, де відбувалися історичні події, ми вшановуємо громадянський подвиг молодих сміливців - Івана Дзюби, Василя Стуса і В’ячеслава Чорновола, їхніх побратимів та однодумців», - сказав глава держави і, згадуючи слова Стуса, додав: «Зараз важко уявити собі, що означало тоді, у 1965 році, робити заклик до зали «Хто проти тиранії — встаньте!».

«Славні шістдесятники стали справжніми героями України. Пам’ятаймо героїв минулого — без них не було б героїв сьогодення. Пишаймося Україною, її творцями і героями!» - сказав Петро Порошенко.

Говорячи про Івана Дзюбу і Василя Стуса, він нагадав, що їх життя тісно пов'язані з Донбасом. «Вони виросли і змужніли на тій землі. Хіба їхній приклад не доводить, що Донеччина та Луганщина — це справжня Україна. І Україна ніколи не буде Україною без Донбасу», - сказав Президент.

У своєму виступі Петро Порошенко особливо згадав дату смерті великого українського поета Василя Стуса - 4 вересня 1985-го, коли він загинув у мордовському таборі. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять українського генія.

Президент продемонстрував присутнім у залі запрошення на перший перегляд фільму з автографом Сергія Параджанова.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень