Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові стартував ІІІ Конгрес культури Східного партнерства

  • 04.09.2015, 14:42
  • 1 524

Сьогодні, 4 вересня, у Львові стартував ІІІ Конгрес культури Східного партнерства. Під час церемонії відкриття відбулась передача естафети Конгресу від Любліна до Львова, участь в якій взяли віце-президент міста Люблін Кшиштоф Коморський та міський голова Львова Андрій Садовий.

У Львові стартував ІІІ Конгрес культури Східного партнерства
У Львові стартував ІІІ Конгрес культури Східного партнерства

«Для мене велика честь, що сьогодні ми зібралися всі разом, що власне культура нас сьогодні об’єднує. Ми часто це слово вживаємо: культура виробництва, культура харчування, культура політики. Але чи ми розуміємо глибину слова «культура»? Впродовж цих двох днів будуть цікаві дискусії, прекрасні спікери. Тому тим, кому пощастить почути мудрість, я заздрю.

Всім, хто приїхав до Львова, нагадую, що потрібно дуже раціонально використовувати час. У Львові є хороша кава, хороша гастрономія і найцінніше, що, власне, принесе цей Конгрес — це нові знайомства, нові ідеї, нові враження, нове вміння співпрацювати.

Українці мають дуже багато талантів, але те, чого бракує сьогодні українцям, - це вміння за круглим столом розв’язувати свої проблеми. Щоби таке було, потрібна культура. Це треба змалечку контролювати, це треба вчити і на хороших прикладах показувати тут, в цьому університеті, і у всіх університетах нашого міста. Я бажаю всім багато добра, мудрих вражень, хороших знайомств, щоби всі були багаті, щасливі та здорові! Дякую вам!» - виступив з вітальним словом міський голова Львова Андрій Садовий.

«Мудрі люди інвестують в культуру. Це є найважливіша інвестиція. Культура була завжди десь там вкінці. Бо спереду були інші проблеми. І ми маємо результат. Це є філософська сентенція. Важливо, щоб ми нарешті зрозуміли і почали йти у правильному напрямку.

Щодо місії культури під час кризи, то, перш за все, треба зрозуміти, що, якщо ми з вами інвестуємо в культуру, то ми потім не маємо біди, яка, наприклад, сьогодні є у нашій державі, тому що культурні люди не роблять біди. Ми з часів нашої незалежності дуже багато говорили про ідею нації, ми дуже багато говорили, що треба робити у нашій країні, а культура була десь там далеко. І так ми до неї і не дійшли. Ми маємо сьогодні трагедію в нашій державі. Тому інвестиції в культуру, інвестиції в освіту — це той правильний фундамент, на якому можна будувати правильну країну. І дай Бог, щоб ми почали це розуміти і почали це робити.

Ці гості, які сьогодні приїхали, і дискусія, яка триватиме два дні, я думаю, дадуть відповіді на дуже складні питання сьогоднішнього часу, тому що, проводячи цей Конгрес, не говорити про війну, не говорити про кризу неможливо. Криза — це також є шанс, тому що це активізує людину, щоб швидко знаходити варіант вирішення проблеми. Але я би дуже хотів, щоб ми це все робили мудро і в нашій Україні зрозуміли просту річ: не можна одне одного побороти. Якщо хочемо збудувати сильну країну, ми повинні бути разом. Вміння працювати разом — те, чого нам не вистачає. Ми повинні це визнати і вчитися цьому.

Наша сила в нас самих. Ми цього дуже часто не розуміємо. Подивіться специфіку політики сьогоднішнього дня. Задавити! Або ти раб, або ти ворог. Немає розуміння «win-win». Переможцями ми можемо бути разом. Є тисячі можливостей. Це має бути в голові. Власне, культура цьому сприяє, бо вона в особливий спосіб дає це розуміння.

Культура — це дуже широке поняття. Є культура парламентаризму, є культура дискусії. Культура — це велика глибина. На превеликий жаль, ми чомусь думаємо, що війна може бути завершена через те, що там більше зброї, більш активна потуга. Важливо — інтелект. Якщо ми хочемо вигравати в цій війні, ми повинні робити життя в нашій країні більш успішним. Ми повинні не говорити про реформи, а їх робити. Ми повинні не імітувати боротьбу з корупцією, а повинні залазити всередину, де починається корупція. Якщо ми не почнемо з джерела, то ніколи лад в країні не наведемо», - коментує міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, IІІ Міжнародний Конгрес культури Східного Партнерства «Місія культури в часи криз» проходить під патронатом Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Міністерства культури Польщі, Міністерства культури Грузії, Міністерства культури Молдови, Міністерства культури України, Міністерства освіти України.

Також нагадаємо, що у рамках Конгресу о 15.00 год сьогодні у актовій залі ЛНУ ім. Івана Франка відбудеться панельна дискусія «Культурні політики: країна, регіон, місто» за участю представників українського, молдовського та грузинського уряду, а також міського голови Львова.

Джерело: Прес-служба ЛМ

Схожі новини