Передплата 2024 ВЗ

НБУ продовжив обов'язковий продаж валютної виручки експортерами

  • 04.09.2015, 12:07
  • 1 109

Національний банк України продовжив обов'язковий продаж експортерами 75% валютної виручки до 4 грудня 2015 року включно.

Відповідна норма закріплена у постанові правління НБУ №581 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

«Надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, у розмірі 75 відсотків. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання», - йдеться у документі.

У Нацбанку додають, що планують й надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, «якщо цьому буде сприяти стан валютного ринку та української економіки в цілому».

Нагадаємо, запроваджені Нацбанком у березні адміністративні обмеження стали реакцією на відтік депозитів з банківської системи і стрімку девальвацію гривні, яка з моменту переходу НБУ до плаваючого курсоутворення з 2014 року знецінилася до долара в 3,8 разу - до 30 грн/дол. Після запровадження обмежень та отримання Україною першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду гривня за півтора тижні зміцнилася до 20,5-23,5 грн/дол. і наразі коливається в цих межах.

Схожі новини