Передплата 2024 «Добра кухня»

Нацрада зафіксувала 50 випадків порушення закону про заборону російського кіно

  • 03.09.2015, 20:41
  • 1 138

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала в ефірі українських телеканалів 50 фільмів і серіалів з ознаками порушення закону "Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України" за три місяці дії цього закону, який заборонив показ в Україні частини російських фільмів і серіалів.

Про це на брифінгу 3 вересня розповів член Нацради Владислав Севрюков, пише "Телекритика".

За його словами, типових ознак порушень є три:

- відсутність вихідних даних у фільмах і серіалах, коли неможливо встановити рік і країну виробництва - загалом 24 випадки. "Канали продовжують різати титри", - сказав Владислав Севрюков

- використання образів і символіки спецслужб країни-агресора - 19 випадків;

- фальсифікація вихідних даних - 12 випадків.

"Усі ці факти були передані нами в Держкіно - вони мають виключне право штрафувати канали", - наголосив пан Севрюков. Водночас у Нацраді не володіють інформацією про те, чи вже затверджено погоджений Нацрадою два тижні тому порядок накладення штрафів Держкіно.

За останній тиждень Нацрада виявила ще декілька випадків ознак порушення закону, про які розповів пан Севрюков: на каналі "Україна" - фільми "Недотрога" (в ефірі вказано 2013 рік виробництва, але з відкритих джерел відомо про 2014) і "Ненавижу и люблю" (в ефірі вказано 2013 рік, у відкритих джерелах - 2015), на каналі ТЕТ - серіал "Кухня" (відсутні дані про рік виробництва).

Нагадаємо, закон "Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України", що набув чинності 4 червня 2015 року, забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року; трансляцію будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року.

Закон визначає, що за розповсюдження чи демонстрування заборонених фільмів на порушників накладатимуться штрафи в розмірі 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. 180 грн, з 1 грудня - 13 тис. 780 грн) за кожен випадок, вчинений вперше, та в розмірі 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. 900 грн, з 1 грудня - 68 тис. 900 грн) за кожен наступний випадок.

Штрафи на телерадіокомпанії накладатимуться за результатами моніторингів Нацради. Надходження від штрафів ітимуть до державного бюджету. Для застосування штрафів необхідно прийняти підзаконний акт - порядок накладання штрафів.

Схожі новини