Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Проти маніпуляцій пропаганди – знання

  • 02.09.2015, 20:47
  • 1 171

У програмі Форуму видавців – півсотні історичних дискусій.

2 вересня, у 70-ту річницю завершення Другої світової війни, організатори львівського Форуму видавців спільно з Інститутом національної пам’яті представили освітньо-дискусійну програму “Уроки історії”. У рамках книжкового фестивалю, що візьме старт 9 вересня, відбудеться понад півсотні заходів на історичну тематику. Серед них — дискусії, лекції, презентації видань та публічні інтерв’ю. Історичний майданчик на Форумі видавців діятиме вперше.

Заходи проводитимуть на двох локаціях — у Національному музеї “Тюрма на Лонцького” та у готелі “Жорж”. Робота історичного майданчика на Форумі видавців стане кульмінацією досліджень ролі українців у Другій світовій війні, які впродовж року проводив Інститут національної пам’яті. На площі Ринок буде відкрито виставку “Українська друга світова”. А очільник УІНП, історик Володимир В’ятрович прочитає лекцію “Друга світова. Війна пам’ятей”. “Світ досі перебуває у полоні жахливих наслідків цієї війни — ми бачимо це у протистоянні з Росією, - каже Володимир В’ятрович. - Однак причиною цього є не лише війна як така, а відсутність суспільної роботи із подолання наслідків панування тоталітарних режимів. Знання та інформація — це те, що ми протиставляємо маніпуляціям пропаганди. Програма цьогорічного Форуму видавців дасть можливість кожному дізнатися більше фактів. Це — головна мета “Уроків історії”.

Читачі зможуть взяти участь у дискусіях “Злочин і гріх комунізму: проблеми подолання” з Мирославом Мариновичем, “Декомунізація: розрахунок з минулим чи інвестиція в майбутнє” з Володимиром В’ятровичем та Павлом Шереметою, “Цивілізаційний внесок Габсбурзької монархії в українській історії” із Ярославом Грицаком і Вахтангом Кіпіані. Обговорюватимуть також досвід жінок на війні. Виставку “Інакші. Дисиденти Східної України” представить Харківська правозахисна група.

Історик Олеся Ісаюк та видавництво “Клуб сімейного дозвілля” презентують біографію Романа Шухевича. Не оминуть історики і дражливі теми новітньої історії — анексію Криму та війну на сході України.

Нагадаємо, Форум видавців відбуватиметься у місті Лева з 9 по 13 вересня. Організатори очікують на 40 тисяч відвідувачів та 770 учасників фестивалю із 22 країн. На читачів чекає справжня книжкова злива — 5 тисяч книжкових новинок та тисяча заходів, що відбуватимуться на 60 локаціях.

Схожі новини