Передплата 2024 «Добрий господар»

ОБСЄ розповіла свою версію вчорашньої бійні під Радою

  • 01.09.2015, 18:09
  • 989

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ спостерігала за подіями біля Верховної Ради 31 серпня, починаючи з мирної акції і закінчуючи заворушеннями.

За результатами спостережень був випущений звіт організації.

"31 серпня з 09.00 СММ спостерігала протести біля будівлі Верховної Ради в Києві. Близько 3000 людей (чоловіків і жінок різного віку) з прапорами "Свободи", Радикальної партії і "Укропу" протестували проти змін до Конституції, голосування щодо яких відбувалось у парламенті. Спочатку захід мав мирний характер і був впорядкованим, без будь-яких заворушень", - йдеться у звіті.

У документі наголошується, що в першій і другій половині дня 31 серпня "будівля охоронялося щільним кільцем спецпризначенців охорони громадського порядку (приблизно 1000 людей), а також Нацгвардії (близько 1000 людей) в захисному спорядженні".

"Колишні народні депутати і діючі лідери "Свободи" і Радикальної партії стояли у натовпі протестувальників", - констатують спостерігачі спецмісії.

Близько 13.00 протестувальників схвилювала новина про ухвалення змін до Конституції. "Вони почали палити шини і дерево біля головного входу в будівлю, а також почалися сутички (словесні і фізичні з використанням палиць) з правоохоронцями, що утворили кордон біля будівлі в повному захисному спорядженні. Правоохоронці утримували захист від протестувальників за допомогою гумових кийків і щитів. Щонайменше 50 мітингувальників в перших рядах взяли участь у зіткненнях з правоохоронцями. Деякі з них були озброєні ланцюгами, а деякі, в тому числі і жінки, - кийками", - підкреслюється в звіті СММ.

Крім того, спостерігачі бачили близько 20 протестувальників (чоловіків і жінок) із закритими обличчями, деякі з них - у балаклавах. 150 протестувальників були в камуфляжі, серед них - з нашивками "Легіону Свободи", "Донбасу", "Правого сектора", батальйонів "Торнадо" і "Січ".

"СММ бачила контейнери зі сльозогінним газом, які кидали і правоохоронці, і протестувальники з задніх рядів, викликаючи невеликі вибухи. За кільцем правоохоронців перебували журналісти, які знімали протест", - наголошується в звіті.

О 13.45 спостерігачі почули дуже гучний вибух, за своїми оцінками, від гранати. Після вибуху СММ бачила поранених правоохоронців з сильними кровотечами і кілька протестуючих з менш серйозними пораненнями. СММ бачила машини "швидкої допомоги", які приїжджали на місце події за кордоном правоохоронців і, щонайменше, 8 правоохоронців, яких несли до "швидких".

"Події розвивалися хаотично", - констатують в СММ ОБСЄ.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини